2019-05-21
平时晚餐都系食放题,烧肉之类,系k11行完街又谂唔到食咩,经过呢间铺,就决定食番餐平民小菜。餐厅唔大,一眼望哂。约7张6人台,在望望餐厅,除左小菜,仲有炒粉面饭,感觉同茶餐厅差唔多,但服务就比茶记好,有礼貌,而且有好多外国人光顾😚点左4个小菜:西兰花炒带子,豉油炒虎虾,牛仔骨同金沙鲜鱿。🔸西兰花炒带子 $98份量超抵食,带子好多,仲要系好大只,未见过有餐厅卖到咁平。带子爽口鲜甜,西兰花亦都好新鲜唔会煮得太淋,有咬口。🔸黑椒牛仔骨 $88size都好大件,咬落肉质滑嫩,比想像中好,因坊间好多小菜既牛仔骨,一系太多油脂,一系就成块纸皮咁,又干又咬唔烂,呢度牛仔骨相对出色。🔸豉油皇虎虾 $138新鲜虎虾,爽口弹牙非急冻货,外壳挂上豉油香味食唔停口。$138有8只,街市新鲜基围虾都要80蚊1斤,更勿论大虎虾,简直超抵食🙀🙀🔸黄金鲜鱿 $108呢个比较失色。相对大排档,咸蛋味偏淡,睇相都知道鲜鱿颜色唔系最靓。好处系唔会一件起两件止,唔会令人觉得太油腻,越食会越想食,而且咸蛋包满鲜鱿,唔会煮到散修修。🔸冻奶茶 $18🔸冻华田 $18整体性价比极高,位置仲要系尖沙咀,呢个价钱同份量就算非
点左4个小菜:西兰花炒带子,豉油炒虎虾,牛仔骨同金沙鲜鱿。
🔸西兰花炒带子 $98
🔸黑椒牛仔骨 $88
🔸豉油皇虎虾 $138
🔸黄金鲜鱿 $108
🔸冻奶茶 $18
🔸冻华田 $18
整体性价比极高,位置仲要系尖沙咀,呢个价钱同份量就算非旺区都未必做到,绝对值得黎食。