漆咸道南过尖东嘅天桥前有间酒店,酒店嘅地库入口有一间叫「意粉厨房」嘅餐厅 🍴由于餐厅嘅起名实在比较平凡,加上位于地库,街外亦见唔到餐厅内食客嘅数量,比较难吸引人落去食 🤔 不过我同饭脚同事平时食饭实在经过「意粉厨房」太多次,今日的起心肝一试龙与凤! 一落楼梯好似进入咗艺术馆咁,两边有蜡烛形状嘅灯同少少圣诞装饰,准备进入未知世界喇 👀~餐厅嘅装修异常简单,好似去左大学canteen咁 😮餐牌上意粉种类算多,有茄汁、白汁同干炒等。除左standard餐牌,仲有是日精选,款式丰富! 餐厅只有一位侍应,态度好好成日帮客人斟水,好彩客人唔多轻松应付。餐汤同餐饮都以自助形式,semi buffet嘅感觉~ 先嚟嘅系餐包,冷冷嘅天气配上热哄哄嘅餐包,少少可惜嘅系块牛油未及解冻有少少过硬 ☹️餐汤有粟米忌廉汤同中式例汤。我拣左粟米忌廉汤,饮落有粟米粒粒,比较稀,麻麻 ☹️=========================蛋汁烟肉蘑菇意粉 $68 同事 W 叫左呢款。老实讲,就咁睇中文名,估唔到系carbonara 😅 卖相唔错,意粉配上烟肉,茄子同翠肉瓜?!味道比较港式,唔系正宗用蛋黄同芝士整嘅carbo

餐厅嘅装修异常简单,好似去左大学canteen咁 😮

=========================
蛋汁烟肉蘑菇意粉 $68
蛋汁烟肉蘑菇意粉

卖相唔错,意粉配上烟肉,茄子同翠肉瓜?!味道比较港式,唔系正宗用蛋黄同芝士整嘅carbonara,系一个比较稀身嘅忌廉汁意粉,一般一般 😕

蕃茄忌廉磨菇鸡肉意粉 $78
蕃茄忌廉蘑菇鸡肉意粉

我俾餐牌嘅名误导左,以为系蕃茄加忌廉blend成嘅汁酱,嚟到系白汁意粉,出乎意料!😂😂😂

味道同carbonara几乎一样,只系主菜由烟肉变左鸡扒。值得一赞嘅系鸡扒煎得好香脆,冇冰鲜雪味!令我更惊喜嘅系,点解西式意粉会有冬菇?! 😂

终于试左呢间未知嘅世界,可能餐厅定位系中西fushion嘅「港式西餐」,以呢个价钱,加埋一,cp值唔高,可能未必再黎lu~
=========================
意粉厨房