2021-12-29
最近去咗尖东 - 松, 食omakase🇯🇵🇯🇵 晚市$1088起有得食🌟晚市Omakase ($1388) 🌟我拣咗中间价的Omakase,包咗4款前菜+4款刺身+茶碗蒸+寿司8贯+2款和食+汤+甜品,食完好满足, highlight几款菜式先😍🔸前菜 (水云海胆,松叶蟹肉豆腐,安康鱼肝, 冲绳米崎蚝 ) 水云酸酸地加埋海胆嘅咸味中和返就好开胃,第1次食𩽾𩾌鱼肝, 口感好似鹅肝,咸咸地好易入口👍🏻好有惊喜👍🏻🔹刺身 (真鲷 ,牡丹虾同烟薰秋刀鱼,太刀鱼) 真鲷系熟成7日,鲜甜爽滑, 加埋柚子皮更突出鲜味牡丹虾都好新鲜弹牙,秋刀鱼用烟薰处理, 岩晒打卡之余, 鱼的油脂味已经好香😚🔸寿司8贯 (火炙左口鱼裙边,火灸金线鲷,乌鱼子银雪鱼,大拖中拖手卷,火炙金目鲷,象拔蚌,𫚕鱼腩,黑陆鱼) 火炙左口鱼裙边好大块又肥美,好有鲜味!8款入面最钟意乌鱼子银雪鱼,肉质好滑入口即溶, 加埋乌鱼子好香😋大拖中拖手卷, 呢个就真系无得输, 一次过满足晒2个愿意, 大拖罗鱼油香出D, 中拖罗又好有咬口, 中间夹左紫苏叶分隔,唔会互相抢味, 好有创意又吸引👍🏻油甘鱼, 上面布满油脂, 肉质透红甜美😋🔹和食:
🌟晚市Omakase ($1388) [7.9/10分]🌟
🔸前菜 (水云海胆,松叶蟹肉豆腐,安康鱼肝, 冲绳米崎蚝 ) [8/10分]
水云酸酸地加埋海胆嘅咸味中和返就好开胃,
🔹刺身 (真鲷 ,牡丹虾同烟薰秋刀鱼,太刀鱼) [7.8/10分]
真鲷系熟成7日,鲜甜爽滑, 加埋柚子皮更突出鲜味
🔸寿司8贯 (火炙左口鱼裙边,火灸金线鲷,乌鱼子银雪鱼,大拖中拖手卷,火炙金目鲷,象拔蚌,𫚕鱼腩,黑陆鱼) [8/10分]
火炙左口鱼裙边好大块又肥美,好有鲜味!
油甘鱼, 上面布满油脂, 肉质透红甜美😋
🔹和食: 北海道海胆杯 [8.5/10分]
海胆入口好creamy,味道甘甜好新鲜,而且淡雪叶带有轻微嘅咸味同海胆好夹!😍
🔸和食: 牛油蒜蓉煎大虾 [7/10分]
大虾好大只同弹牙, 加埋牛油蒜蓉好香👍🏻