2019-03-17 4207 浏览
男人系早个星期生日,所以我早就book左位于尖沙咀的西餐厅同佢庆祝。我钟意佢地方少少唔会太嘈,加上地理方便,我俩放工都好易去到。其中我拣呢间餐厅的原因之一系呢到有Dinner Set,因为有D贵贵的餐厅只有单点(荷包会有点痛,D钱情愿黎买礼物)。呢到的二人晚餐有齐汤、沙律、主菜、甜品共四个Course,$688两位。本身睇落平平无奇的多士,原来系烘香草饱!暖暖地加埋牛油都几好食。今日的餐汤系黑松露杂菌忌廉汤,个黑松露系后加的,菇味都几香,食开较浓味的我,要捞均个黑松露先够味。香芒蟹肉田园沙津的沙律菜肠了黑醋汁黎调味,加上酸酸甜甜的芒果及沙律蟹肉,整体都几开胃。主菜有一个意粉及一份牛排。相比下,我较钟意食呢份香草大虾忌廉汁扁意粉。虽然虾只有一只,不过佢都算几大只。意粉够弹牙,捞Pestro香草汁,食落唔会太油。用了烤的烹调方式去煮牛排可以将肉汁快速锁紧,并味道更香口。牛排用了肉眼排,肉质软熟。烧汁加埋牛排的好朋友——红酒,所以令菜色更升华。牛排的配菜用了薯蓉、车厘茄,小椰菜及小芦笋。最令我wow的系个小椰菜,我之前系英国食的小椰菜一般都有苦涩味,但呢到的小椰菜唔苦之余,仲有清甜的味道!食

烘香草饱

黑松露杂菌忌廉汤

香芒蟹肉田园沙津

香草大虾忌廉汁扁意粉

食饱饱当然饮返杯咖啡,食件Cake啦~餐厅的咖啡又估佢唔到几香,拍得住Coffee Shop⋯

个餐会包两件甜品,而今日的甜品就系Blueberry Cheesecake!其实我系饭前已经打左去餐厅,而佢地都好Nice咁帮手系另一份甜品到写上Happy Birthday的字眼。蛋糕食落好creamy,个饼底几够实,整体不错。

钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)