2024-05-26
早排食完lunch既呀妈家姐,老婆又想食。今次揾到间尖沙咀食夜晚既呀妈家姐。有唔会既价钱,我地拣左个平平地试下。前菜:高汤冬瓜:食落好似jelly咁,一d都唔似食冬瓜,重鱼汤味,都几特别。蟹肉:虽然细细份,一口份量,加埋佢底既配菜一齐食,小小酸,够开胃。矶煮黑梅贝:师傅话慢煮两三个钟~。大粒得黎又弹牙,带小小辣味。刺身:池鱼:首先食池鱼,师傅话当做又淡口d,所以食先,配柚子醋,好夹,酸酸甜甜咁。日本象拔蚌:师傅话家下当造,够晒爽口,我就乜都无点,食原味。石垣鲷刺身:第一次食,油脂都ok,鲜甜鲭鱼刺身:鱼皮用火灸过,表面好香,又带鱼油,加上厚切,真心唔错。表面有三升渍,好香口,微辣。长崎县华涟生蚝:用柚子醋调味,酸甜,唔觉有腥味,creamy,只蚝都算肥美。唔错。一品料理日本虎虾:同早几日食过一餐烧海鲜既虾,呢间赢晒。首先只虾够晒大只,仲要帮你起好晒肉,一夹就食得,烧到一d都唔干身,仲好有弹性,爽口,弹牙。虾表面铺浦晒虾膏,未上枱已闻到劲香。渍物柚子腌萝卜、日本面豉荞头、红酒蒜头,真心d三样,平时惦都唔惦,真系好怕食,但我有食得晒,因为唔重口味。寿司伊佐木:肉质够哂白,都算肥美,新鲜货。
前菜:
刺身:
石垣鲷刺身:第一次食,油脂都ok,鲜甜
一品料理
渍物
寿司
伊佐木:肉质够哂白,都算肥美,新鲜货。
北海道帆立贝带子:够大粒,厚身但唔腻,鲜甜,师傅强调唔系急冻货。
新鲜赤牡丹虾:师傅都系强调唔系急冻货,都几大只,够甜。
大拖罗~鱼油丰富,最紧要无乜筋位,最怕食到成口渣咁。
鲽鱼酱油渍:鲽鱼够晒大旧厚切,好香鱼油又丰富,入口即溶。
海胆手卷:师傅强调系皇室御用金盒海苔,主厨话不外销~食落有阵檀香味,配埋北海道海胆,几好食。
江户前玉子系日本传统寿司:真心似食蛋糕。蛋味浓。主厨话只有4种成份~分别系虾肉,鱼肉,蛋,糖,唔系用面粉做。
吸物:
大蚬清汤:有两只大蚬,汤色好清,饮落都重蚬味,够晒热,暖暖胃。
甜品:
赤肉蜜瓜:又甜又爽口。
另白向夏:听都未听过,第一次食,师傅话果肉带酸~甜度系来自白色部份所以要连埋一齐食,食落似橘味。
店员们有礼貌,又帮手,其实香港餐厅服务都仲有好好架。