2014-06-27
约朋友食饭是一件开心事但都系一件苦事因为揾地方是一件好头痛既事 (通常我系搞手嘛)通常拣地方我会有以下要求\地方就脚,因为各位朋友都住唔同地方嘛唔使同人迫, / 有得BOOK位,唔使等位唔使限时限刻要交枱 / 当然要坐得舒舒服服~价钱又唔可以系天价㖞~系咪...................好难谂呢~HAHA终于, 俾我揾到呢间马家庄清真馆 Ma's Restaurant地址:尖沙咀厚福街8号 H8 8楼呢间位于厚福街街尾新起既食肆楼, (成幢都系食野架~)要搭电梯的~因为是星期一的缘故, 都唔使等(星期一食饭真系好正架~)之前已打左黎BOOK 位, 七点上到黎, 我系第一枱客'XD因为配合菜式, 枱櫈都系传统同古朴既设计另一边就系开放式厨房不过主要是整饮品多, 所以唔会有油烟, 放心~睇番餐牌, 好多都似是四川菜同上海菜唔想烦, 可以有2人/4人/6人/8人/10-12人套餐全部价钱都经济实惠~除番开每人都系百几蚊~本黎谂左几款前菜, 但见到有个拼盘就费事烦,点知, 出事了~因为个拼盘系超超超超大的~(但当日只有3女1男)虽然呢个拼盘要二百几蚊, 不过都真系物有所值我地只系食左三分
但都系一件苦事
因为揾地方是一件好头痛既事 (通常我系搞手嘛)
通常拣地方我会有以下要求\
地方就脚,因为各位朋友都住唔同地方嘛
唔使同人迫, / 有得BOOK位,唔使等位
唔使限时限刻要交枱 / 当然要坐得舒舒服服~
价钱又唔可以系天价㖞~
终于, 俾我揾到呢间
马家庄清真馆 Ma's Restaurant
地址:尖沙咀厚福街8号 H8 8楼
呢间位于厚福街街尾新起既食肆楼, (成幢都系食野架~)
要搭电梯的~
因为是星期一的缘故, 都唔使等(星期一食饭真系好正架~)
因为配合菜式, 枱櫈都系传统同古朴既设计 另一边就系开放式厨房
不过主要是整饮品多, 所以唔会有油烟, 放心~ 睇番餐牌, 好多都似是四川菜同上海菜 唔想烦, 可以有2人/4人/6人/8人/10-12人套餐
全部价钱都经济实惠~ 除番开每人都系百几蚊~
本黎谂左几款前菜, 但见到有个拼盘就费事烦,
点知, 出事了~ 因为个拼盘系超超超超大的~
(但当日只有3女1男)
虽然呢个拼盘要二百几蚊, 不过都真系物有所值
我地只系食左三分二度咋~ (好浪费,有D内疚)
除左呢个特大头盘, 我地仲叫左唔少野~
酸辣汤:好多料, 酸味适中,(最憎D一味得个酸字既汤~)
辣味还可以, 当然, 我可以食更辣~ 红油抄手:个汁味道OK, 但D肉好实同好大旧~ 羊肉饺:成晚我觉得最差既一个, 似交来货,D肉实到呢
唔知由几时开始出亲街食既饺好多都系交货料
D肉又实又梅,好失望~ 口水鸡:难得肉质好滑,好好手势
味道都调较得好好
而且碟头好大,半只鸡已经超多 呢个系我既至爱, 干煸四季豆
每次食亲上海野都叫
都几重味, 送饭一流~ 平时出街食饭, 唔系日本野就打边炉
近期多左韩烧啰~不过真系好鬼闷~
难得有其他地方菜, 叫做可以试试新口味啦~
而且地方又就脚 (尖沙咀, 个个都啱)
最重要系, 价钱好吸引
我地叫左上面咁多𩠌,完全食唔哂~
埋单每人都唔使二百蚊
咁既价钱真系去边度揾~
不过我相信星期五六日应该会多人, 要等LIFT同等位
最好都系平日去食啦'XD
呢间野已入左我既 DINNER LIST,
下次要再去试埋其他野食先~
题外话/补充资料:
服务好好, 姐姐会好心提点份量, 值得一赞~