2018-09-05
香港人最钟意食咩菜?我估非日本菜莫属!寿司、刺身、居酒屋、铁板烧、Shabu Shabu、拉面同沾面,通通都啱食!今日M佬拉面瘾发作,不过我又想食沾面,所以就嚟咗尖沙咀鹤亀,佢食拉面,我食沾面,Perfect!海老帆立贝拉面一嚟到,当然要试下𠮶汤底先。豚骨味香浓,质地厚实,十分足料。店员话佢哋用豚骨同鸡脚熬八个钟,再将汤渣打碎,隔渣熬煮两次,所以特别胶口。面条由日本生产,蛋味香浓,口感丰富,挂汤力高。海老帆立贝拉面真系配料十足,原只虎虾已经预先去咗壳,食落好方便。两粒刺身级带子煎到半熟,鲜甜弹牙,再加埋微微烧过嘅半肥瘦叉烧,真系无得弹!特浓豚骨沾面除咗拉面,呢到仲有沾面!沾面汤底由豚骨汤加上木鱼再煮,浓而不咸。面质软硬适中,挂汤力强。溏心蛋蛋汁丰富,特别欣赏佢有椰菜,可以减油腻,好细心!哗,学生仲抵呀,由9月15号至10月31号,只需出示有效嘅中学、大专或都大学学生证,就可以半价食特浓豚骨沾面,姐系HK$40咋(原价HK$90),不过每日限量20碗咋!By A姐M佬 玩乐日记
海老帆立贝拉面
特浓豚骨沾面