2022-12-18 144 浏览
成日喺尖沙咀行完街,食嚟食去都系𠮶几间有啲闷,bookmark左呢间特别少少,好彩冇中伏。阿姆斯特丹脆炸牛肉丸外脆内嫩,脆皮挺身香脆得黎唔会太厚,感觉有啲似日式串炸嘅做法。 牛肉丸有肉汁牛味浓,店员话系牛尾撕成肉碎再加牛骨汤制成,难怪食得出自家制嘅味道。荷兰传统青口锅基本上见一台一锅咁济,同其他西餐唔同嘅地方系,除咗忌廉之外,用咗大量杂菜去熬煮,毕喺大汤碟上面配面包一齐食。 当然青口都系幼嫩鲜甜,但我心底里觉得个青口汤先系主角,甜到痴线,蔬菜亦都唔似罗宋汤咁煮到烂晒,仲有少少爽脆,清新鲜甜。龙虾汤罕有地有点火环节,无论卖相定味道都值得称之为招牌菜。 龙虾汤好浓稠,有浓郁嘅鲜味,随意一捞已经系满满嘅龙虾肉。 简单一句就系浓而不腻,cream、香草、面包粒等配料令味道更加有层次,又唔会喧宾夺主,一啖接一啖停唔到口。黑啤酒焖和牛肩有种家庭式嘅感觉,和牛肩炆到好腍,黑啤苦味唔会好明显,只系有少少香味咁。 好钟意底下嘅薯蓉,仲食到啲薯粒同蔬菜粒,成个组合好有炖菜嘅温暖感。心太软甜度啱啱好,雪糕铺平左再唧奶油,成个甜品好似一式几份嘅拼盘咁好有心思,由前菜去到甜品都好满意。