尖沙咀新开性价比高铁板烧🔥N.28 Teppanyaki(尖沙咀)📍尖沙咀棉登径28号锦荣商业大厦地舖「回忆这理想不够理想,沿途逛世间一趟只有向上」#披星戴月 #张敬轩先祝大家新年快乐,身体健康,大家事事顺利! 🥳放咗几日新年假,大家都应该饮饱食醉,今日分享下啱啱过去嘅年尾食咗一间新开性价比几高嘅午市铁板烧。由于我一向钟意试新野,依间餐厅都系朋友推荐,另外餐厅似乎做紧新张优惠,订枱仲有9折优惠添。-午市商务二人套餐 💲1180/2 ⭐️4.3/5⭐️-沙律及茶碗蒸 ⭐️3.9/5⭐️沙律新鲜开胃,正常水准。茶碗蒸有蟹肉铺面,但整体质感偏水同淡口,个人表示还好。-活北寄贝 ⭐️4.1/5⭐️厨师会先将所有海鲜预先摆盘俾我地打卡后再开始慢慢烹调,首先上菜嘅北寄贝摆盘已经非常夺目,入口味道鲜甜,唔错。-香脆金鲷配龙虾南瓜忌廉汁 ⭐️4.35/5⭐️午市铁板烧出现立鳞烧非常有惊喜,要将鱼鳞全部炸至香脆好花心机,步骤繁复。而金鲷鱼入口亦外脆内嫩,鱼油亦都系口腔上回荡,餐厅设计依个套餐亦系好有诚意。-活伊势海老配虾膏汁 ⭐️4.4/5⭐️重头戏之一就系每人半只嘅龙虾,厨师先系纯熟地将龙虾系铁板上拆壳起肉,再将龙虾虾头
尖沙咀新开性价比高铁板烧🔥

N.28 Teppanyaki(尖沙咀)
📍尖沙咀棉登径28号锦荣商业大厦地舖

「回忆这理想不够理想,沿途逛世间一趟只有向上」
#披星戴月 #张敬轩

先祝大家新年快乐,身体健康,大家事事顺利! 🥳

-午市商务二人套餐 💲1180/2 ⭐️4.3/5⭐️

-沙律及茶碗蒸 ⭐️3.9/5⭐️
沙律新鲜开胃,正常水准。
茶碗蒸有蟹肉铺面,但整体质感偏水同淡口,个人表示还好。

-活北寄贝 ⭐️4.1/5⭐️

-香脆金鲷配龙虾南瓜忌廉汁 ⭐️4.35/5⭐️

-活伊势海老配虾膏汁 ⭐️4.4/5⭐️
重头戏之一就系每人半只嘅龙虾,厨师先系纯熟地将龙虾系铁板上拆壳起肉,再将龙虾虾头嘅虾膏取出然后调味煮汁,最后将龙虾肉同虾膏汁系铁板上一齐煎煮,净系欣赏铁板嘅过程已经令人食指大动。
龙虾摆盘亦非常精美,而且龙虾已经起好肉,一夹入口就可以进食,免去自己动手起肉嘅步骤,龙虾入口味道亦觧甜。

-A5宫崎和牛薄烧 & 特色炒饭 ⭐️4.2/5⭐️
另一道主角就系A5嘅宫崎和牛薄烧,和牛油花肉纹非常之靓,但可惜薄烧始终口感上比较薄弱,而且和牛嘅油花油脂感都唔太食到,比较上少许失色。
同时间师傅亦会奉上炒饭,颇重蒜香味,仲有加到和牛肉粒落去一齐炒,但铁板炒饭始终易过火喉,比较干身。最后仲有甜品同餐饮奉上,算系颇为圆满嘅收尾。
A5宫崎和牛薄烧

总结: 餐厅新开试业,除左铁板烧之外仲有其他更抵食嘅定食套餐。午市铁板烧性价比好高,有龙虾和牛仲有少见嘅立鳞烧,每样菜式都摆盘精美,适合打卡,不过味道上都系预期发挥,未算去到好有惊喜。

====
#N28Teppanyaki
#尖沙咀美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相机食先 #香港美食
#铁板烧#立鳞烧#香脆金鲷配龙虾南瓜忌廉汁#活伊势海老配虾膏汁#A5宫崎和牛薄烧

====
A5宫崎和牛薄烧