2022-08-07
今日午饭时间入咗嚟尖沙咀呢度试咗一间新嘅日式居酒屋。入面嘅装修非常之日系,全木嘅装修,简约精致嘅摆设,打卡一流!虽然呢度都有午餐,企呢间居酒屋每日都有新鲜同埋特定嘅海鲜推荐,一定要预留肚嘅位置试试!今日有鲛鲽薄切同埋仙凤趾蚝系限定菜式,两样都好吸引!鲛鲽薄切,唔系一种常见嘅刺身,白身鱼嚟讲味道都比较淡,但系因为啲碟刺身非常新鲜,所以细心啲慢慢食到𠮶种鲜甜,再加埋个柚子醋,更加带出鱼嘅鲜味!北海道直送嘅仙凤趾蚝好大只好肥美呀!质感超滑超creamy呀,一啲都唔腥添!个碟都好靓呀!之后嘅茶碗蒸同埋面豉汤都系真材实料,完全食唔到味精嘅味,味道清淡完全靠食材带出佢嘅甜味!刺身丼超豪华!舖到劲满!有帆立贝、八爪鱼、金鲷、真鲷、油甘鱼、大拖、三文鱼子、海胆、赤身渍、牡丹虾、鲍鱼、玉子!全部都系一级水准!我最钟意海胆同埋牡丹虾,海胆好creamy,牡丹虾好爽甜!呢一碗真系极满足,食完一定够哂能量撑到收工!串烧盛就系抵玩之选,某款火喉都控制得好好,鸡翼有少少焦脆又唔会烧到好干,师傅功力够!有菜有肉真系唔错!大根鲍鱼!呢碟非常推荐!我觉得非常有惊喜,鲍鱼好稔好入味,大根又吸哂鲍鱼嘅精华,非常好食!最后店
最后店主推介嘅浓汤金鲷烧系独创菜式,第二度好难食到!师傅将金鲷嘅鳞片炸到挺身香脆,造型独特之余亦令到个菜式更有层次,脆皮、嫩肉再加浓汤嘅配搭真系一流!
食完呢个lunch真系饱到返office!
呢间咁有心嘅居酒屋真系要推荐俾大家!