2023-10-06
好耐冇同臭屁熊食拉面,咁岩系尖沙咀附近做完野,就去左一郎拉面医下舖拉面瘾。佢舖仔细细,里面既装修都几有日本小店feel,仲有只老夫子Bearbrick坐我对面😂😂 拉面既选择唔多,主要系猪骨/黑蒜油/辣味/鲣鱼味,最特别系佢有龙虾拉面,不过要预早Book定先食到。今次我同臭屁熊就叫左猪骨味同鲣鱼味拉面,再加左啲小食,价钱中等,食物质素唔错,值得一试_➤柴郎君 鲣鱼酱油拉面🍜$88汤底清彻顺喉且唔油腻,带鲣鱼鲜味,仲有坚原条鲣鱼仔系汤到。叉烧系比一般拉面店厚,入口柔嫩。仲有其他配料,甜豆、木耳丝、竹笋、香葱、紫菜同溏心蛋。溏心蛋水准唔错,原粒上,生熟程度控制得几好➤白郎君 豚骨拉面🍜$88同柴郎君配料一样,乳白汤底,偏清甜唔油腻,猪骨味浓,拉面偏幼身➤羽根饺子(4只)🥟 $32皮薄烟韧,内馅饱满多汁,煎得几香脆,水准正常之上➤温泉流心玉子冷豆腐 🥚$38豆腐幼滑厚实,有豆香,平时唔太中意食豆腐既臭屁熊都觉得唔差。滑溜鲜橙色嘅温泉蛋放喺豆腐之中,表面洒上木鱼丝,配搭清爽日本柚子酱汁,入口清凉开胃➤餐厅提供柠檬水➤元祖波子汽水 $24➤静冈蜜瓜梳打 $26_🍽味道指数:★★★★☆📷环境指数:
_
➤柴郎君 鲣鱼酱油拉面🍜$88
➤白郎君 豚骨拉面🍜$88
➤羽根饺子(4只)🥟 $32
皮薄烟韧,内馅饱满多汁,煎得几香脆,水准正常之上
➤温泉流心玉子冷豆腐 🥚$38
➤餐厅提供柠檬水