尖沙咀的日本菜选择好多,但系可以称得上够正宗日本口味,食材新鲜,价钱又合理既,我觉得上岸日本料理,有佢独当一面嘅魅力。从门口入到上岸,就会觉得佢有一种老字号嘅说服力。今晚我就系上岸食咗一餐无论从服务、环境、食物质素同价钱,都觉得非常满意。诚意向大家推介一下。店内嘅装修清新简约,踏实而唔浮夸。系睇Menu嘅时候,有唔明白嘅地方,店员都会友善而细心地介绍菜式,感觉舒适。今次就由日本啤酒同沙律开始!铿鱼沙律 HK 68鲣鱼为红鱼肉,外层先烧香,鱼肉带咸香。以前唔系太钟意食呢种鱼,最近食多咗,慢慢感觉它既好味之处,肉质系越咬越滋味味种。新鲜嘅沙律菜,混合左微酸既梅醋汁,系一个非常开胃,色泽亮丽又好味嘅沙律。之后叫左冬菇博多天妇罗 HK 70 同蒸蛋。天妇罗炸得皮薄干爽,蔬菜嘅水份都被完美地保留。最特别系冬菇里面酿左鲜虾胶,口感丰富。香港做得靓嘅天妇罗唔多,上岸嘅天妇罗做得几到家。一齐配合冻啤酒或者冻清酒食,绝配也。见到每台客都食茶蒸蛋,所以我哋都叫埋一份。原来系海胆松叶蟹蒸蛋 HK 85。佢嘅特色系最底果层系豆腐,中间蒸蛋部份有蟹柳,最上面系海胆。海胆鲜甜,层层滋味,最底既豆腐好香滑,令人回味

店内嘅装修清新简约,踏实而唔浮夸。
今次就由日本啤酒同沙律开始!
铿鱼沙律 HK 68
鲣鱼为红鱼肉,外层先烧香,鱼肉带咸香。

之后叫左冬菇博多天妇罗 HK 70 同蒸蛋。

天妇罗炸得皮薄干爽,蔬菜嘅水份都被完美地保留。
最特别系冬菇里面酿左鲜虾胶,口感丰富。

见到每台客都食茶蒸蛋,所以我哋都叫埋一份。

原来系海胆松叶蟹蒸蛋 HK 85。

海胆鲜甜,层层滋味,最底既豆腐好香滑,令人回味无穷。

主食叫左中华冷面 HK 75,系大热既夏天,食中华拉面真系非常舒畅,芝麻酱加上青瓜、蛋丝、海蜇、蟹柳、叉烧,消暑醒胃,上枱唔够五分钟已被消灭。如果你系钟意食冷乌冬嘅朋友,不妨改一改口味,试吓呢个中华冷面。
最后食咗个紫薯雪糕做甜品,贯彻冰凉口感。呢个紫薯有点偏甜,夏季紫薯当做嘛。
开开心心系上岸食完饭,再开开心心喺附近坐低饮杯野。一晚就系如此满足。