2019-06-21
食放题已经成为香港人不可或缺的一款饮食文化,成班日唔知食咩好的时候,日式放题系其中一个热门选择。今次我去到位于尖沙咀(其实近之佐敦站多D)的一间以日韩为主题的放题餐厅。餐厅以QR Code下单,环保之余,仲免却了唔见单的机会,一举两得。食放题当然一开始就叫刺身先啦!呢到的刺身选择唔算少⋯ 虽然无我的Favourite呑拿鱼,不过都有贝类的刺身,包括北寄贝、带子、鲍片、荣螺片、赤贝及酱油鲍鱼。整体睇颜色鲜明,食落都好新鲜。系咁多款的辣身中,我较钟意带子。佢比一般放题店的刺身厚身。系刺身中有酱油鲍鱼,我都叫左一粒试下。鲍鱼虽然唔大只,但都几厚肉。弹牙的鲍鱼腌得几入味,加上微微的辣味,整体都几惹味。餐厅的寿司仲有好多选择,手握、火炙、军舰、黑松露及卷物。大家仲可以边饮清酒及梅酒哦~ 我今次就净系饮左清酒,清酒的味都几香,而且酒味唔算淡。除了寿司,餐厅仲有几款手卷提供。我相信最受大家欢迎的都系海胆手卷。海胆的份量虽然有点少,但质数还好。食生的食到咁上下,就转食熟食了。如果大家同我一样好钟意食蒜的话,就一定要叫蒜香烧生蚝!因为佢的蒜蓉多到盖过蚝肉!(笑)钟意食香口野的我,食放题一定会叫炉端烧。日
系咁多款的辣身中,我较钟意带子。佢比一般放题店的刺身厚身。
钟意食香口野的我,食放题一定会叫炉端烧。日式一口甜薯仔系基本上我每次必叫,佢出面微微脆脆地的外皮,加埋香软的薯肉,令人一食再食!盐烧鸡肾串烧得够干身,口感都几爽口的。唯一有少少失望的系黑椒烧牛舌串,烧得稍为有少少唔够香口。
炸物中,我较推荐大家试香脆甜蔗虾。佢的虾胶打得爽口弹牙,而且入面仲有少量的虾粒,口感比平时的虾饼更丰富。
应该有唔少女士同我一样,食寿司时,都会叫一碗热辣辣的茶碗蒸。餐厅有提供新鲜的茶碗蒸,系放题店基本上无见过。细细碗的蒸蛋都算几滑,而且味道都好够,值得一试。
见到芝士牛油炒杂菇呢个名已经令我不能自拔!虽然卖想不太好,不过食落就有好香的忌廉及芝士味。尽管我已经开始饱,我只手都不时灰多两块菇。
到左甜品了!餐厅除了有一口蛋糕、大福、木糠布丁外,仲有超多雪糕可以选择,当然有大牌Dreyer's、Movenpick,仲有多款来自韩国的雪条。而我自己就拣左呢个鲷鱼绿茶红豆雪糕批。佢味道唔系好甜,系带有少少苦味的绿茶味,唔钟意太甜就可以考虑下食呢个。
整体黎讲,餐厅的落单及上菜安排都不错,所以叫的野都齐 (而且唔似其他放题店,乱将人地叫的野食比埋你)。佢其实仲有好多日韩的韩式步队锅、日式豆腐锅、泡菜饺子、韩式炒粉丝及冷面,不过我已经饱到上心口,食唔落了,欢迎大家黎挑战一下!(笑)
不过其实餐厅本身应该会有郁郁下的八瓜鱼及酱油虾食架,不过咁岩我去个日无,如果大家想食埋呢两样野,可以食之前打黎Confirm左先(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)