今晚黎到由香港先生黄长兴主理既法国餐厅食法国料理, 满期待呢! 餐牌上其一套餐注明系由黄长兴亲自监督主理, 似乎属餐厅招牌菜, 当然要一试!点餐后, 先送上法包, 同埋是日前菜, 都是免费啊!!前菜: 蟹肉烟三文鱼mousse整个入口软棉棉, 从口中mix埋一齐, 依然食到蟹肉鲜甜法包表面硬,内软熟, 暖暖地, 沾上滑滑牛油, 增加了一点牛油香 【CHEF STEFAN MENU】HK$598烟熏三文鱼厚切配柑橘莎莎: 手芯般大既厚切烟三文鱼上淋上特制柑橘酱汁, 配有柑橘同埋奇异果粒,果甜中和左烟三文鱼既咸香, 就算厚切都唔会过咸, 反而满足口感 香煎大虾配秘制咖哩玛莉汁: 开边虾球上, 插左一小胶管, 可以因应个人喜好支上秘制咖哩玛莉汁于虾球上, 个汁甜甜地, 但唔太食得出咖哩味, 虾表面煎至金黄, 表面香口, keep到鲜甜亦唔会太干, 而且口感爽口, 另有竹炭面包粒同蕃茄粒伴碟香煎北海道带子配开心果焦糖炖蛋: 带子表面微微煎香, 中心为半刺身口感, 面层洒上开心果碎, 增加咀嚼感, 超滑呈半流质炖蛋垫底, 焦糖溶于炖蛋之中, 甜甜地, 正!!慢炖牛肋肉配牛肉原汁+薯蓉侍应介绍呢道

点餐后, 先送上法包, 同埋是日前菜, 都是免费啊!!
前菜: 蟹肉烟三文鱼mousse
整个入口软棉棉, 从口中mix埋一齐, 依然食到蟹肉鲜甜
蟹肉烟三文鱼mousse

CHEF STEFAN MENU】HK$598

香煎大虾配秘制咖哩玛莉汁

香煎北海道带子配开心果焦糖炖蛋
香煎北海道带子配开心果焦糖炖蛋

慢炖牛肋肉配牛肉原汁+薯蓉
侍应介绍呢道牛肋肉曾被慢煮过, 所以入味得黎, 牛味浓度偏重, 建议跟薯蓉一齐食, 中和一下牛肋骨浓度。
的确牛肋骨炆得好林好入味, 林得可以用筷子一定即散, 可以撕出一丝丝肉~
慢炖牛肋肉配牛肉原汁+薯蓉

冧酒焦糖香蕉配雪糕:
开边香蕉被火灸, 焦糖脆片附于香蕉面上, 香蕉有阵阵焦糖香, 甜甜地又暖暖地, 跟冻雪糕暖冻交错, 满足味蕾, 当中加入了冧酒, 但酒味唔会太突出, 唔饮酒既我都接受到~
冧酒焦糖香蕉配雪糕

套餐包餐饮:

另外我地再order左个意粉,
【蒜虾龙虾汁蓝青口扁意粉】HK$198
意粉较为湿润, 个汁鲜甜回甘, 甘味刚刚好唔会苦, 青口同样沾上了蒜虾龙虾汁, 整体味道很match!
蒜虾龙虾汁蓝青口扁意粉

两个人食到饱饱都唔洗HK$1,000, 系一间味道唔错兼价钱唔算太贵既法国料理餐厅。
而且餐厅内有独立VIP大房, 一大班朋友黎开Party就岩哂!

不过另一边座位开扬, 每张台之间都很接近, 当人流开始多既时候, 餐厅热闹却少左一份宁静享受既浪漫感觉。
2019-04-24
蒜虾龙虾汁蓝青口扁意粉