2024-01-23
圣诞节当然要揾啲好嘢食吓..但过咗成个月先得闲post🥲当然好明显我系跟队去😜(因为有同事发现..出名嘅鮨文原来喺亚士厘道开咗..咁近我哋当然要去试😈) (都系听师傅讲先知原来黄埔𠮶间冇咗🙈原班人马搬咗过嚟)Lunch Set分别有三个俾我哋拣 $580, $780, $880😜我哋whatsapp book枱时拣咗16贯嘅set餐 $780鮨文哩间厨师发办细细个已经识佢(黄埔成日经过但一次都未食过🤭)今次拣食午餐😝但呢一次除咗食材新鲜好味之外🤓有几款仲好有惊喜当中沙甸鱼同埋三文鱼子开到最大惊喜由于我印象中嘅沙甸鱼不嬲都系罐头款而且腥味重完全冇谂过新鲜嘅完来会好味咁多😍另一款系三文鱼子🙈老实讲本人不嬲抗拒食三文鱼子🙈因为我唔识欣赏😂只系觉得腥冇谂过佢用清酒味醂处理完🥹除咗冇腥味之外仲带少少甜味😍🥴至于甜品系豆腐雪糕🍦或者焙茶雪糕🍦虽然两款都好味😈但我必定会拣豆腐雪糕因为做到唔甜而且有豆腐香味嘅地方唔多😜算系我(暂时)食过最开心嘅一餐阿妈家姐😆虽然平时嘅Omakase师傅都会有解释😛但冇谂过师傅全程会咁互动😇全餐气氛非常之好气氛非常之好😎希望佢可以keep住水准
当中沙甸鱼同埋三文鱼子开到最大惊喜
由于我印象中嘅沙甸鱼不嬲都系罐头款而且腥味重