2024-04-05 12 浏览
今日同老公食Omakase, 不过呢排多咗去日本食,所以喺香港就食少咗,今次有朋友介绍,所以就过咗嚟尖沙咀试一试🐻我地简左$798既樱套餐,有三款前菜,刺身五点,一品料理,寿司六贯,玉子,汤,甜品🐻前菜系腌渍左嘅车厘茄,漫煮南瓜,同讥烧螺,系传统既京都前菜🍱🐻打头阵系石垣雕刺身,我又好香嘅又瞓着加埋柚子汁,油分比一般鲷鱼多🐻墨鱼刺身,墨鱼嘅油香咬落去有少少黏嘴,但每一啖都可以食到佢嘅鲜味🐻再黎系新鲜鲭鱼,平时鲭鱼多数用腌渍因为比较腥,但今次师傅就只系落咗少少酱油再火枪烧一烧,足见师傅处理鱼生嘅自信心🐻赤鯥鱼油份算鱼类最高之一,所以师傅用火枪烧一烧 迫出佢既油香🐻华涟生蚝风味细腻充满层次,虽然冇冬天嘅蚝咁肥美,但系春季就系比较鲜甜,佢海水味淡d,生蚝味好浓郁,所以师傅特登用左梅酒啫喱配,唔想破坏咗蚝嘅鲜甜🐻间场嘅金雕立鳞烧配海胆酱,鱼肉非常滑上面嘅鳞片炸到卜卜脆🍙寿司方面就系熟成咗两日嘅深海池鱼,洒上左少少柚子皮嘅新鲜北海道带子,配咗乌鱼子酱嘅新鲜北海道牡丹虾,用酱油渍腌制嘅赤身,和歌山野生吞拿鱼同海胆寿司,师傅话个紫菜仲要系皇室御用嘅,有淡淡的炭香同埋脆度都系紫菜中嘅冠军🐻最后就系鲷鱼

🐻间场嘅金雕立鳞烧配海胆酱,鱼肉非常滑上面嘅鳞片炸到卜卜脆

🐻最后就系鲷鱼汤同埋甜品,我同🐻👨🏽都食到非常满足