2021-07-06
系尖沙咀有间专食和牛嘅日式餐厅,佢哋仲有证书表明采用嘅系日本牛匠岩手牛,每月少量生产及输出,所以极为罕有😎 店内主要堤供锅物,烧肉同唔同以牛肉为主嘅主食。当中人气之选必定系和牛三文治,见到即刻好挂住日本嘅味道,今次系止住瘾先🤤-海胆和牛带子烧 ($368) 带粉嫩嘅和牛卷住带子刺身,上面仲要铺住海胆,选用嘅食材真系唔惹少🤩 牛肉嫩口,带子鲜甜厚身,但当三样嘢夹埋一齐食,味道方面唔算好match好融洽,都系食返各自嘅味道。分开食反而更显每样嘅特性,但一啖食系满足嘅~*海胆和牛紫叶Taco ($328) 和牛碎配上海胆与三文鱼籽,底层用上紫苏叶,炸紫菜承托。口感上做得唔错,紫苏叶减低左和牛本身嘅油腻感。*A5和牛三文治 ($398) 面包烘得金黄酥脆,夹住三成熟左右嘅吉列和牛,外脆内嫩,由于肉质细嫩,所以好轻易就咬得开🥰 *食肉者($588) 嚟到依到就当然要试埋呢到嘅烧肉!依个和牛拼盘包含左牛舌,三角腩,牛西冷 及 牛肩胛。附上wasabi,岩盐,芝麻汁去点牛肉~ 就咁烧更能突显牛肉嘅本身鲜味🤩 牛舌爽弹,西冷肉味浓啲,肩胛位偏软淋,而三角腩位近乎爆脂咁济,油脂感好重,劲邪恶!*Wagy
Wagyuya Don ($498) 依个真系重量级丼饭,将所有高级食材放系同一个饭到,包括和牛,海胆,鹅肝,吞拿鱼蓉,三文鱼籽 以及 左口鱼群边。感觉每一啖都系奢华😂 但会建议2-3 share,皆因以上嘅配料偏重油腻感,由其系鹅肝同烧过嘅左口鱼,油份较重,可惜位系碗饭入面冇乜配料可以balance 返,所以整体感觉几heavy🤭