今日出咗去尖沙咀行街,我朋友心血来潮话好想食酱油蟹,咁我即刻上网揾吓边度有得食,最后俾我揾到哩间「元丰园」,原来哩间餐厅开咗好多年。菜式⭐️酱油蟹我哋叫咗两只酱油蟹,酱油蟹膏都算多,厚肉,肉质鲜甜,每一啖都系金黄色嘅蟹膏,真系好正呀。蟹盖啲膏都好多,酱油亦都唔算咸,仲可以提起蟹本身嘅鲜味,我地另外叫左个紫菜饭,将蟹肉蟹膏捞埋啲紫菜饭一齐食,简直系美味指数爆灯😋😍 ⭐️部队锅至于我地最期待既部队锅,就真系比较逊色左啲,锅入面既配料有午餐肉、肠仔、金菇、蕃茄豆、菜等等,仲有啲芝士喺面添,所以配料和汤底味道都很一般。🙂 唔好睇个锅好似好大,但其实个煲唔系好深。部队锅既灵魂之一,莫过于公仔面,但哩度既部队锅系无包公仔面,系需要自行另加,不过我地最后无加到。⭐️冷盘小食冷盘小食都系正常发挥同行朋友仲叫左Bibimbap韩式石锅拌饭,同埋大酱汤饭,由于佢地太肚饿,所以一黎到相都未影就即刻食左了🤣 佢地表示都几好食。整体而言,除左个部队锅相对一般之外,其他菜式都唔错,环境黎讲始终哩间餐厅都开咗咁耐,虽然旧左啲,但尚算坐得舒服,大家不妨可以一试。推介指数:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)📍元丰园 (尖沙咀)📍尖沙咀宝勒

菜式

⭐️酱油蟹
部队锅
部队锅

⭐️部队锅

⭐️冷盘小食
冷盘小食都系正常发挥

推介指数:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

📍元丰园 (尖沙咀)
📍尖沙咀宝勒巷22-24号云龙商业大厦地下
☎️ 2721 8730