2023-06-06
平时想约朋友去食下好嘢,尖沙咀通常都会系其中一个会考虑嘅地点,而呢日朋友又话想食墨西哥菜,就拣左既系bar同时亦都系餐厅既呢度😋餐厅入面灯光昏暗,枱面摆咗小夜灯,音乐播得唔会特别太声,整体嚟讲算系偏chill嘅气氛😚而讲到食墨西哥菜,就梗系唔可以放过nachos同tacos啦😆・・・・・━━━━━━━・・・・・✨Buffalo chicken nachos $138呢一份Buffalo chicken nachos份量颇大,鸡肉系唔辣选择🧡不过要留意番入面捞埋左少少芫荽,唔食芫荽嘅朋友仔就可能要注意落单嘅时候要提一提啦🤣然后nachos另外一个好重要嘅部份,当然就系粟米片啦😆粟米片上面本身会有少少芝士同埋buffalo sauce,其实本身已经非常好味,不过佢哋配埋side嘅牛油果酱同埋酸忌廉又会有另一种风味🤤特别系佢嘅酸忌廉,有时好怕会食到啲太酸嘅,而佢呢个就唔会,酸得啱啱好,解腻嘅同时又多咗另一种风味🥰✨ Chimcuri shrimp tacos $142而Tacos方面我哋就拣咗,意式香草虾呢一款💛同样系要留意番呢一道菜都系有落芫荽嘅,同埋系切碎沈上去,如果好似我地咁对芫荽味好
・・・・・━━━━━━━・・・・・
✨Buffalo chicken nachos $138
✨ Chimcuri shrimp tacos $142
而Tacos方面我哋就拣咗,意式香草虾呢一款💛同样系要留意番呢一道菜都系有落芫荽嘅,同埋系切碎沈上去,如果好似我地咁对芫荽味好敏感要剔走嘅话就会好狼狈㗎啦🤣
Chimcuri shrimp tacos
讲番tacos本身嘅味道先,用嚟捞虾肉嘅香草唔会太多,食到香草嘅味道同时唔会盖过晒啲虾味😙而且每一嚿Tacos上面都会摆咗一小块青柠,青柠特有嘅香味配合意式香草,再加埋少少酸,成个感觉好fresh好清爽😋
✨ Mexican Beef Taco Salad $138
Mexican Beef Taco Salad
入面有牛油果、蕃茄仔、牛肉,芝士同埋沙律菜等等,呢款沙律系我同我朋友都觉得今晚之中有惊喜嘅😍
本身上菜𠮶阵睇到酱汁俾得唔少,我哋本身以为系沙律酱,所以其实怕会好腻,但系之后食落发现原来系酸忌廉😆所以食落口感觉其实好轻盈🌟而且我哋好钟意佢中间落咗石榴,增加咗沙律菜之外,另一种爽脆嘅口感,而且甜甜嘅石榴味竟然同牛肉芝士唔冲突之如仲好夹添🤤而且食之前记得捞匀佢哋,每一啖都包含所有材料就系最好啦🥰
✨Dark chocolate smoothie $82
虽然话系黑朱古力,但系会有少少甜,不过朱古力味好浓,钟意饮朱古力嘅话可以一试😝
・・・・・━━━━━━━・・・・・
📍8Five2 Restobar