2024-02-02
今日同朋友出咗尖沙咀,想食水门鸡,发现原来尖沙咀有2间水门鸡饭,只相隔一条街,最后我地去咗厚福街分店。店内有多张枱,主要4人枱同6人枱,空间阔落舒服。我地点咗2份午餐(水门鸡饭、冬荫公汤鸡丝汤粉),2份小食(泰式腩仔、马拉盏肉酱芥兰苗),1份甜品(斑兰大菜糕),2杯饮品(泰式奶茶、泰式鸳鸯)。水门鸡饭 $62水门鸡饭餐包有一碗汤同泰式酱,午餐仲包1杯饮品。水门鸡份量都几多,鸡肉够嫩,点埋泰式酱食好惹味。冬荫公汤鸡丝金边粉 $60泰式辣鸡丝汤粉午餐可以加$6转冬荫公汤,汤粉有河粉、米粉、金边粉等选择,我点咗金边粉,份量好多,冬荫公汤底味道正宗,小辣,够惹味,鸡肉唔韧,配搭冬荫公汤好夹。马拉盏肉酱芥兰苗 $24午餐可以加$24点一份芥兰苗,芥兰苗够嫩,肉酱味道唔错。泰式腩仔 $52腩仔炸得够脆,肉质肥瘦各半,可以配搭酱汁食。斑兰大菜糕 $321份甜品有3块斑兰大菜糕,每块糕有2层,上层是斑兰,下层是大菜糕,糕上面淋上椰酱,整体口感好夹,味道唔错。泰式鸳鸯 (左)泰式奶茶 (右)
店内有多张枱,主要4人枱同6人枱,空间阔落舒服。
水门鸡饭 $62
冬荫公汤鸡丝金边粉 $60
马拉盏肉酱芥兰苗 $24
午餐可以加$24点一份芥兰苗,芥兰苗够嫩,肉酱味道唔错。
泰式腩仔 $52
腩仔炸得够脆,肉质肥瘦各半,可以配搭酱汁食。
斑兰大菜糕 $32
泰式鸳鸯 (左)
泰式奶茶 (右)