餐厅:熊本牛锅 (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道21号永胜商业中心2楼A号舖尖沙咀呢间熊本牛锅 @kumamoto_hot_pot 开咗2年有多🐮,喺元朗有另一间分店,介绍俾大家嘅原因喺因为佢哋逢星期一至四无限时任饮、任食、任坐😍,真喺好啱一大班朋友过嚟吹水饮酒食成晚🍻今次嗌咗佢哋嘅和牛和风海鲜火锅套餐,每人$298加一,加$1仲有鸡煲任食🐔,另外仲送海鲜拼盘,有鲍鱼、蚬同虾🦐,唔使怕好似普通打边炉咁净喺得肉同丸𠮶啲,有时转吓口味食埋鸡煲都真喺几唔错😋佢哋嘅鸡煲唔会一味得个辣字🌶,酱汁亦喺餐厅自己调校,惹味得嚟食落比较温和,感觉无咁热气🔥;海鲜亦都放埋喺鸡煲里面,即刻变咗做海鲜鸡煲😆食完鸡煲就可以进入直路开始打边炉🍲,如果唔想要豚骨汤底嘅话可以加钱转其他汤底。加完汤底,店员再送上五份任食肉类,包括澳洲和牛、牛白肉、加拿大猪肉、顶级牛小排同牛肩胛🐂。澳洲和牛细致嘅大理石纹理纵横交错,渌大概30秒,𠮶种入口即溶嘅感觉真喺一试难忘🥰;牛白肉喺比较少见嘅部位,喺牛胸肋骨上面一块细筋膜肌肉,充满丰富嘅骨胶原,食落爽口有阵阵牛脂香👍虽然配料对比一般火锅店唔算太多,但都有几多特别嘅𩠌菜,例如炸鱼角、白水
餐厅:熊本牛锅 (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道21号永胜商业中心2楼A号舖

佢哋嘅鸡煲唔会一味得个辣字🌶,

虽然配料对比一般火锅店唔算太多,但都有几多特别嘅𩠌菜,例如炸鱼角、白水丸、素面、蒟蒻、秋葵、羽衣甘蓝🥬;
另外仲有炸鸡、薯条🍟、日式蕃薯糖水任食。
我比较欣赏嘅另一样嘢喺佢哋嘅饮品,除咗自己调制嘅低糖冰糖红枣炖雪耳同夏枯草,仲有啤酒、黑啤同麦啤,葡萄适、利宾纳等亦都喺任饮,自认系酒鬼嘅你紧喺唔可以错过🤓

最后食埋Dreyer's 雪糕同云呢拿雪糕泡芙,
我就觉得非常满足喇,唔知你又觉得点呢🤪?
2022-06-07