呢间拉面店其实我已经唔系第一次帮衬, 我谂前前后后都有食过7-8次左右啦响香港, 特别系尖沙咀一个餐饮业竞争咁大嘅环境, 要经营一间拉面店可以想像到十分困难, 而呢间拉面店我真心认为算系沧海遗珠. 佢绝对唔系排队店, 人气不大, 而地址亦相当吊脚, 唔系你会行行吓街, 路过会食碗, 更加唔系你响媒体见到慕名而去嘅店. 不过, 只要你有机会试过一次, 你一定会认同佢地拉面嘅味道真系唔错, 性价比高!今次我推介嘅系酱油拉面 🍜, 以下系食评:1. 香味 (4/5) - 非常充足! 啖啖一阵焦香味, 应该系来自d笋2. 汤头 (4/5) - 无论系咸度同鲜甜度都系平均之上, 顺口唔会口渴3. 面 (4/5) - 目测系中细面或中太面之间, 唔粗唔幼, 口感扎实, 小麦香算够4. 配料 (4/5) - 叉烧, 蛋同葱, 就平均水平, 但藉得一提嘅系d笋, 因为有烧过, 阵阵焦香味, 入口就更惊喜, 脆口, 感觉到系有放心机做. 顺带一提, 蛋嘅选料貎似系兰王, 而且跟一整只, 但我本身对兰王麻麻地, 所以冇因此而加分.整体 - 值得推荐 👍👍👍👍
今次我推介嘅系酱油拉面 🍜, 以下系食评:
整体 - 值得推荐 👍👍👍👍
酱油拉面
题外话/补充资料: 其实呢度d拉面口味有三种, 酱油, 鸡白汤, 同黑蒜油味噌. 我食得最多系酱油, 亦系三种口味中最推介嘅👍
2024-08-14
酱油拉面