2024-01-05
今天要介绍的餐厅位于尖沙咀,是一家主打手工意粉既餐厅。餐厅大部分既意粉都系自家制的,亦有不同类型既意粉。餐厅走轻松亲民路线,环境同服务唔都正常,同朋友食餐便饭都可以黎呢间试一试。我地叫左两款主菜亦用左$60转套餐,套餐包左头菜同甜品。前菜南瓜忌廉汤忌廉汤好香滑加埋好浓既南瓜蓉,几好饮。三文鱼薄片+时萝意大利软芝士三文鱼份量都大,配上餐厅制既特制酱同软芝士,系一个未试过结合的食法。香煎广岛蚝配山葵蛋黄酱广岛蚝配上山葵蛋黄酱系意外地夹,广岛蚝煎得香脆,旁边都放上三文鱼粒做伴碟。主菜意式香蒜白酒大蚬手打扁意粉 $168呢度系主打手工意粉所以叫左一个黎试下,意粉面头系放满哂大蚬,几乎每只大蚬肥美饱满啖啖肉,而手打扁意粉煮既时间刚刚好带有烟靭,扁意粉一上枱就已经香气扑鼻。美国顶级牛板腱配红酒牛烧汁 $228另一个叫左牛板腱做今餐既主菜。牛扒煎得不错加上配菜同有伴碟,但回嫌伴菜份量有d不够未必食得饱。甜品伯爵茶意式奶冻伯爵茶个比例恰到好处,带有伯爵茶味但又唔会失去奶既味道,奶冻表层沾左蜜糖,奶冻食落去成个感觉好滑有弹。Attic Handmade Pasta (尖沙咀) @attic.tst尖沙咀
我地叫左两款主菜亦用左$60转套餐,套餐包左头菜同甜品。
前菜
南瓜忌廉汤
忌廉汤好香滑加埋好浓既南瓜蓉,几好饮。
三文鱼薄片+时萝意大利软芝士
香煎广岛蚝配山葵蛋黄酱