2022-12-09
呢间铁板烧系K11 Musea,望住维港食铁板烧/串烧好chill!┄┅┄┅┄┅┄┅┄≋ 铁板烧餐 $1480/1// 沙律 // 鸡肉经过烟熏之后口感烟烟韧韧,味就有啲似三文鱼~ 沙律用左蒜蓉番茄汁,酸酸地好开胃!-// 季节前菜 // 前菜系北海道大闸蟹茶碗蒸,成个蒸蛋有蟹嘅味道好鲜甜,仲有蟹膏好香!-// 天妇罗三品 //¸.·´¯❧ 沙锥鱼¸.·´¯❧ 冬菇¸.·´¯❧ 甘薯炸粉好薄,店员建议点绿茶盐食,真系比点天妇罗汁更加惹味!-// 名物一品 // 第一次食天妇罗嘅白子,用紫苏叶包住黎炸完全冇腥味,口感好creamy。-// 铁板烧 //¸.·´¯❧ 北海道虾夷活鲍鱼¸.·´¯❧ 《熊本A5和王》牛薄烧鲍鱼用海胆忌廉汁炒过,侧边仲有蟹膏酱,口感爽口;和牛薄烧入口即溶,入面包左好多葱蒜超正!!🤩-// 串烧三品 //¸.·´¯❧ 鸡皮¸.·´¯❧ 青椒仔¸.·´¯❧ 五花腩鸡皮烧到脆卜卜,一啲都唔油;青椒仔咬落去几juicy;五花腩爽脆又香口。-// 汤品 //¸.·´¯❧ 茶壶海鲜汤 店员教我哋要将青柠放入汤入面,然后到啲汤去茶杯度饮。本身个汤有好浓郁嘅鲣鱼味,加咗青柠之后
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
≋ 铁板烧餐 $1480/1
// 天妇罗三品 //
¸.·´¯❧ 沙锥鱼
¸.·´¯❧ 冬菇
¸.·´¯❧ 甘薯
炸粉好薄,店员建议点绿茶盐食,真系比点天妇罗汁更加惹味!
// 铁板烧 //
¸.·´¯❧ 青椒仔
¸.·´¯❧ 五花腩
// 汤品 //
¸.·´¯❧ 茶壶海鲜汤
店员教我哋要将青柠放入汤入面,然后到啲汤去茶杯度饮。本身个汤有好浓郁嘅鲣鱼味,加咗青柠之后好清新👍🏻
// 主食 // 炒饭加咗白饭鱼苗,粒粒分明好干身又炒得劲香,仲加咗好多蔬菜粒,口感好丰富。
//甜品 // 蕨饼加咗黄豆粉同黑糖酱,甜而不腻。
评分:🌕🌕🌕🌖🌑
≋ Sakura Sour $118
呢杯Cocktail以gin做base,虽然话系sour但其实偏甜,味道清新好易入口。
评分:🌕🌕🌕🌖🌑
≋ Sakura Martini $118
呢杯Cocktail沟咗几款酒,所以酒味都几浓。杯入面放咗用盐腌嘅樱花,啲酒倒左落去之后变咗紫色好靓。
评分:🌕🌕🌕🌗🌑