2022-09-08
嚟到尖沙咀唔知食咩好,附近好似开咗个新嘅food court,入边有好多选择,今朝就试咗泰国嘢!同其他地方唔同嘅喺呢度会有是侍应落单拎嘢,水嘅话都可以自己拎,其实同一般餐厅冇咩唔同,不过有好几间餐厅嘅嘢食可以选择。🍴 肉碎生菜包(配蒜蓉包)$68 (6/10)生菜同肉碎份量都好多!肉碎有用紫洋葱,椰菜丝,泰式香叶去炒,炒得比较湿,食落咸咸哋未去到好香口,包住生菜食感觉好健康!蒜蓉包好香蒜蓉味,面包香脆唔会太干身。🍴 泰式炒金边粉 $75 (7/10)好大碟,两个人share都得,金边粉有四只大虾,花生碎,辣椒粉,朋友唔食芽菜所以走咗芽菜🤣炒得比较湿,酸酸甜甜,金边粉比较黏口烟韧,都几开胃!🍴 串烧cornbo 三串 $48 (7/10)分别系猪牛鸡,配咗个花生碎酱,食落甜甜哋嘅。三个肉质口感都差唔多,比较扎实烧得比较干身,比较偏甜口。🍴 芒果糯米饭 $58 (7/10)有两旧糯米饭,半旧芒果。糯米饭偏硬同干身,椰汁偏甜,芒果都香甜比较硬身,呢个价钱都ok!推荐指数: 7/10价钱真系算比较亲民贴地,夜晚都可以几十蚊一碟,食到泰国嘢觉得都几抵食,都系泰国嘅厨师去煮,不过味道就比较偏甜同炒
🍴 肉碎生菜包(配蒜蓉包)$68 (6/10)
🍴 泰式炒金边粉 $75 (7/10)
🍴 串烧cornbo 三串 $48 (7/10)
🍴 芒果糯米饭 $58 (7/10)
推荐指数: 7/10
价钱真系算比较亲民贴地,夜晚都可以几十蚊一碟,食到泰国嘢觉得都几抵食,都系泰国嘅厨师去煮,不过味道就比较偏甜同炒嘢湿啲,同平时食到酸辣𠮶种好唔同。尖沙咀呢个价钱呢个质素绝对可以接受!