黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2023-09-19 29 浏览
放咗工同个friend 出尖沙咀食好西😆我哋两个拣咗大半日,终于决定食日本野,咁就拣左食呢间居酒屋。呢间居酒屋的楼梯装修得超有气氛,由墙壁到摆件都好和风,净系楼梯都已经要丧打卡🤣海鲜渍物拼盘 $168(矶煮鲍鱼,东风螺,芥辣八爪鱼,𩽾𩾌鱼肝)鲍鱼非常软淋,完全唔韧,一咬就开,除咗食到鲍鱼的鲜味,仲食到浓郁的酱油味。东风螺有少少辣,非常惹味。芥辣八爪鱼的口感柔软弹牙,芥辣味唔重,食落唔攻鼻,仲带起咗八爪鱼的鲜甜。𩽾𩾌鱼肝配搭咗柚子醋啫喱,味道酸酸甜甜,口感细滑creamy ,几乎入口即溶🤤88MM直径A5和牛球石头锅饭 $268呢个石锅饭上枱时会有专人当面炒开,炒的时候就已经闻到劲香的牛肉味,仲要加埋酱汁一齐炒,劲吸引,望见都想食。石锅饭食落有香浓的和牛酱汁味,炒饭粒粒分明,但又唔会好干身,当中仲有大量的和牛粒,几乎每一匙都有肉。贴住石锅边的饭粒脆脆地,但又未去到饭焦的地步,我好钟意呢种脆脆地的口感😍时令生蚝(买一送一) $128因为个friend 想食,咁买一送一就试吓啦。一上枱忍唔住哗咗一声,无谂过只蚝会咁大只,又俾张相呃咗,张相完全睇唔出实物会咁大只🤣生蚝肥美饱满,非常滑溜,食到有

海鲜渍物拼盘 $168
(矶煮鲍鱼,东风螺,芥辣八爪鱼,𩽾𩾌鱼肝)
东风螺有少少辣,非常惹味。

88MM直径A5和牛球石头锅饭 $268

时令生蚝(买一送一) $128
生蚝肥美饱满,非常滑溜,食到有海水味,亦食到蚝本身的鲜甜,真系超满足🥰

火焰鹅肝A5和牛青苹果卷 $279
呢个一见到就觉得好吸引,内容太丰富啦!一食果然超好食,和牛同鹅肝呢两样食材摆埋一齐配搭非常好,又唔会盖过对方的味道,食落味道浓郁,各自精彩。卷物当中的青苹果同青瓜能够中和牛肉同鹅肝的油腻,成个卷的配搭真系非常出色,我好欣赏。

嚟得居酒屋咁就紧系要饮返杯野happy下,不过我同个friend 都唔饮酒,所以就拣咗两杯特饮。

红火龙佛手柑熊茶 $68
呢杯特饮睇落好精致,颜色非常鲜艳漂亮,仲有旧熊仔冰,饮落有好香浓的柑橘味,亦食到柑橘的果肉,味道都几甜。

绿茶鲜奶熊脆脆 $68
绿茶味同鲜奶味都非常浓郁,饮落唔算太甜,表面的朱古力脆脆好好食😋

黑木亭居酒屋 (金马伦道) (尖沙咀)
尖沙咀金马伦道58-60号国钯大厦地下至1楼

*上述文章只供参考及以当时价格为准