起重庆大厦隔离一个food court入边比较新,冇咩人知道选择唔少,有POKE、自选意粉、素食餐厅、平民版西冷牛肉丼饭、cafe等😍今次想食啲暖粒粒嘅汤面,拣咗呢间台湾菜,专食肉燥饭便当同牛肉面▶️ 咕噜啦牛肉汤面 ($72)大碗又足料嘅牛肉面!面头有三大片厚切牛展🐂食落重牛味,牛肉够实身但软腍中间带唔少啫喱骨胶原,好有咬口,而且完全唔肥👍🏻难得一遇好食嘅牛展汤底做得好好,浓浓卤水味带啲药膳味,咸中带甜都有啲牛肉精华,不过唔油腻拣咗粗面,虽然唔系想像中嘅刀削面阔度,但面质非常烟靭Q弹,我好钟意💕 (食到尾开始会淋少少)仲好索汤,每条都注入香浓汤底味白萝卜同红萝卜亦入味😋好食过好多车仔面卤白萝卜每碗旁边会跟半只半熟鸭蛋、雪菜同腌萝卜个人觉得鸭蛋同鸡蛋冇咩分别,蛋黄好黏身gel咁,唔错雪菜比较咸,可以自己加落面到一齐食,惹味又带啲辣腌萝卜就正常,酸甜脆口开胃-食完呢碗面,令我谂起起台湾当地食嘅牛肉面🇹🇼无论汤底、面同牛肉都出色到位(牛展比起牛筋好食)份量亦唔少🍜牛肉足够𩠌面食环境就迫少少,比较多游客,午餐时段多人服务可以嘅,感觉侍应对游客好啲😗又或者可能系对小朋友好?QR code落单后上
起重庆大厦隔离一个food court入边
比较新,冇咩人知道

▶️ 咕噜啦牛肉汤面 ($72)
大碗又足料嘅牛肉面!
咕噜啦牛肉汤面

面头有三大片厚切牛展🐂食落重牛味,牛肉够实身但软腍

汤底做得好好,浓浓卤水味带啲药膳味,咸中带甜
都有啲牛肉精华,不过唔油腻
仲好索汤,每条都注入香浓汤底味

白萝卜同红萝卜亦入味😋好食过好多车仔面卤白萝卜

每碗旁边会跟半只半熟鸭蛋、雪菜同腌萝卜
个人觉得鸭蛋同鸡蛋冇咩分别,蛋黄好黏身gel咁,唔错
雪菜比较咸,可以自己加落面到一齐食,惹味又带啲辣
腌萝卜就正常,酸甜脆口开胃

食完呢碗面,令我谂起起台湾当地食嘅牛肉面🇹🇼
无论汤底、面同牛肉都出色到位
(牛展比起牛筋好食)
红烧牛肉牛筋汤面

份量亦唔少🍜牛肉足够𩠌面食
环境就迫少少,比较多游客,午餐时段多人
服务可以嘅,感觉侍应对游客好啲😗又或者可能系对小朋友好?
QR code落单后上菜快
价钱合理,计埋加一大概$80/人,唯一系唔包饮品 (可以以优惠价加购)
咕噜啦牛肉汤面
红烧牛肉牛筋汤面