2023-05-02
呢次有幸嚟到呢间位于尖沙咀嘅お肉割烹而今,佢哋有由日本远道而嚟嘅主厨大谷诚师传,师传嘅来头不小,大谷诚师傅毕业于大阪辻调理师专门学校,曾在多个国家的高级餐厅任职。经过多年的海外生活,大谷师傅重返厨师生涯,喺香港主理呢间主打割烹嘅日本料理店「お肉割烹而今」。由于大谷师傅早年在日本已在两间割烹餐厅工作,对割烹料理非常熟悉,所以店内提供地道的日本料理体验。お肉割烹而今这间餐厅坚持使用日本进口的食材、酱料、甚至水,并且选用日本制造的餐具和装饰,以呈现最地道的日本风味。餐具也会随著季节和食材的变化而调整,以达到最佳的搭配效果。先付烧牛肉 海胆 芜豆腐 美味高汤果冻用咗嚟自鹿儿岛嘅和牛后腿肉,经过轻轻煎封四边,锁紧肉汁,肉味更香浓,配以鲜甜嘅海胆爱埋清新嘅芜豆腐 ,再加埋美味嘅高汤果冻,刚好中和和牛所带嘅油腻感。椀物爱女鱼泽煮椀椀物:爱女鱼泽煮椀,爱女鱼是一种春季的时令鱼,肉质细致香甜,呢款带有春天气息嘅汤会用鱼肉、春季的新鲜蔬菜和白味噌所煮成,会先将爱女鱼用油炸至金黄酥脆,再将各种嘅新鲜蔬菜一起煮成泽煮。用咗多款春季的时令嘅蔬菜,将其切成细长的条状,令到所有嘅食材均匀地受热同更入味。最后会喺汤面
先付
烧牛肉 海胆 芜豆腐
美味高汤果冻
椀物
爱女鱼泽煮椀
椀物:爱女鱼泽煮椀,爱女鱼是一种春季的时令鱼,肉质细致香甜,呢款带有春天气息嘅汤会用鱼肉、春季的新鲜蔬菜和白味噌所煮成,会先将爱女鱼用油炸至金黄酥脆,再将各种嘅新鲜蔬菜一起煮成泽煮。用咗多款春季的时令嘅蔬菜,将其切成细长的条状,令到所有嘅食材均匀地受热同更入味。最后会喺汤面上撒上木之芽,增加了一丝清香和苦味,平衡了整体的甘甜。
向付
日本近海直送海鲜(刺身)
刺身可以体现到师傅绝妙刀工嘅料理。呢次师傅做咗四款刺身分别是鱿鱼、门鳝、赤身和大拖罗,鱿鱼和门鳝都用咗名为千刀的刀工,将其表面切成细细的花纹,可以增加口感同埋吸收调味料的能力。经过千刀嘅鱿鱼,口感由本身较脆变得软糯,好似食紧鱿鱼味嘅绵花糖。而门鳝肉质柔软,经过千刀嘅口感由原本滑溜变得软糯,加埋特制嘅梅酱,令原先带有淡淡甘甜嘅鱼肉更加鲜甜。赤身是吞拿鱼的中央部分,肉质紧实,鱼味浓郁。大拖罗系吞拿鱼的腹部,脂肪含量最高,口感柔软,有入口即化嘅感觉,油香四溢,而刺身嘅吞拿鱼都系用野生吞拿鱼,佢哋都经已有三星期熟成,熟成令肉质更软腍,味道同风味会更浓缩。而师傅系装饰方面都落足心机,为咗喺春天呢个潮湿嘅天气下想营造出凉浸浸嘅感觉,师傅用咗霜底、日本嘅大青瓜仲有好似荷叶嘅日本芥末嘅叶作为装饰,可以为整道刺身增添色彩同埋清爽感。
八寸
笋拌木之芽味噌 冲绳粗水云醋
南蛮稚香鱼 素炸泽蟹 鲷粽
鲷真子旨煮 时雨煮和牛
笋拌木之芽味噌:用春天采收的新鲜笋子,再用和木之芽嘅味噌一起拌匀。笋嘅爽脆口感同味道清香而微辣嘅味噌,令春天嘅气息更加浓厚。
冲绳粗水云醋:冲绳特产的水云,一种海草类,用醋和糖调味,味道酸甜而清爽,建议食嘅时候一整杯倒入口,会感觉更加清爽。
南蛮稚香鱼:用咗时令嘅香鱼,佢哋小而鲜美,经过油炸,再淋上特制南蛮酱汁,味道香脆而微酸,香鱼肉质细嫩而多汁。
素炸泽蟹:用咗名为泽蟹嘅日本河蟹,佢哋嘅size好细,原只拎去炸,香脆可口,用嚟配酒一流,建议最开始先食。
鲷粽:将鲷鱼寿司用竹叶包裹,做成鲷粽,而寿司经已加入酱油同埋梅子酱,食嘅时候除咗有鲷鱼嘅鲜味,仲有淡淡嘅竹香渗透于饭同鱼肉之中。
鲷真子旨煮:用嘅系日本的鲷鱼卵,再配以味噌和糖调味,慢火煮至入味,味道浓郁而微甜,鲷鱼卵弹牙而富有弹性。
时雨煮和牛:用和牛再配以味噌和米酒腌制后再用低温慢煮法烹调,肉质柔软而不失嚼劲,入口即化。
扬物
吉列牛柳三文治
用咗日本萨摩嘅A5和牛,系牛柳嘅部位,先用低温慢煮法12小时后再裹上面包糠油炸,做到外皮金黄酥脆,里面是粉红色的嫩肉,肉汁丰富而香味十足。配埋自家制的嘅酱汁,酱汁用咗和牛做嘅肉酱汁,味道带少少惹味,辣味可以更能带出和牛油脂嘅味道。
旬彩
活鸟贝 北寄贝 新玉洋葱
豆乳奶冻 豌豆酱
用咗双贝分别系活北寄贝同埋平贝,加埋豌豆酱,入面拌有椿菜,食嘅时候更有草原清新嘅味道,而喺表面仲放咗自家制嘅乌鱼籽同埋蛋黄醋,前者可以提鲜仲可以令卖相更精致,后者嘅味道同海鲜好夹,可以更能突出其鲜甜嘅味道。
锅物
寿喜烧 时令野菜
用鹿儿岛A5和牛西冷所做嘅寿喜烧,油花霜降,细密均匀,师傅仲会席前制作,用油脂先烧用艾草做嘅生麸,再将西冷烧至8成熟,见到都流晒口水,油香四溢,配埋嚟自鹿儿岛嘅蛋,和牛蘸埋蛋浆,入口更加滑溜同juicy。
仲有其他时令野菜包括天然舞茸,用烧完和牛嘅酱汁去煮,令舞茸除咗独特嘅嘅香味之外,仲增添一份和牛嘅油香同肉香。
食事
萤光鱿鱼樱花虾釜饭
赤味噌汤 渍物
用由日本信乐烧陶窑所特制陶饭釜煮出来的,饭粒香气四溢,粒粒分明。而且呢度釜饭用越光米所煮,系一款高品质的日本米,有细长形状,米味更香甜。
釜饭用咗萤光鱿鱼和樱花虾为主要食材的。萤光鱿鱼是一种在黑暗中会发光的鱿鱼,肉质弹牙,味道清甜。樱花虾是一种小而美味的虾,颜色粉红,香气浓郁。这两种海产都是日本的特产,与白饭相配,非常美味。此外,师傅还会喺釜饭上台前加入芝麻、葱花等,让你品尝到更多层次的口感和味道。这道釜饭的份量十分足够。
甘味
和菓子 季节果物:和菓子都系由师傅每日亲手制作,呢位师傅亦都系喺日本嘅和菓子学院作出过深造,所以每款和菓子都极为精致,就好似艺术品一样,完全唔舍得食,只系想不停影相打卡。师傅仲比我哋自己选择,我拣咗佢最花心机最巧技术嘅菊花。和菓子都系用豆蓉所做,而会大多用绿豆或天豆呢两款豆,食嘅时候可以配埋季节果物,今日系士多啤梨,果味浓郁,酸甜嘅味道同清淡香甜嘅豆蓉好夹。