2019-09-08
今日同朋友去到尖沙咀一間立食壽司店,餐廳空間唔大,大約有10個座位,全部都係吧枱。壽司店入面用咗好多木材,壽司吧後面有一塊塊木牌介紹唔同嘅魚生,整個店舖嘅設計都非常有日本嘅風味。我同朋友叫咗一個炙燒壽司盛盒,一個三色手卷盛,最後仲要咗個精選刺身(二人前)。精選刺身包括三文魚、油甘魚、甜蝦、帶子同埋池魚。首先食咗味道比較清嘅池魚,池魚上面有碎葱同埋薑,先來嘅有薑同埋葱嘅味道,然後池魚既鮮甜就慢慢咁湧出黎。之後食咗油甘魚,油甘魚肉身甘甜,油滑幼細,餘韻籠罩着整個口腔。另外帶子亦都好新鮮,肉身爽,味道清甜。甜蝦好大隻,十分新鮮,蝦肉爽,而且非常甜,蝦膏更加係好正,回甘無比!最後三文魚好肥美,唔會有筋,而且切得好厚,作為刺身拼盤既結尾十分完美!炙燒壽司盛盒入面有5舊壽司,分別係炙燒呑拿魚腩,炙燒三文魚腩,炙燒左口魚邊,炙燒金線鯛同埋炙燒帶子。炙燒呑拿魚腩壽司好肥美,唔會有筋,入口即溶,先有炙燒既焦香,然後呑拿魚既油香就慢慢散發出黎。炙燒三文魚腩同樣肥美,壽司上面放左少少洋蔥粒,突顯左壽司既鮮味,更豐富左口感同埋味道嘅層次。炙燒左口魚邊一直都係我既最愛,熱力活化左左口魚邊既脂質,一入口就已經感受
精選刺身
炙燒壽司盛盒入面有5舊壽司,分別係炙燒呑拿魚腩,炙燒三文魚腩,炙燒左口魚邊,炙燒金線鯛同埋炙燒帶子。炙燒呑拿魚腩壽司好肥美,唔會有筋,入口即溶,先有炙燒既焦香,然後呑拿魚既油香就慢慢散發出黎。炙燒三文魚腩同樣肥美,壽司上面放左少少洋蔥粒,突顯左壽司既鮮味,更豐富左口感同埋味道嘅層次。炙燒左口魚邊一直都係我既最愛,熱力活化左左口魚邊既脂質,一入口就已經感受到濃濃既油香,加上左口魚邊爽口既口感,回味無窮。炙燒金線鯛亦都非常不錯,金線鯛係日本既別名係「特大糸撚鯛」,即係我哋嘅紅衫魚。金線鯛既皮被燒過之後除咗增添左一份風味,更活化左皮下嘅脂肪,令壽司識落嘅油香更加豐富。最後燒帶子壽司亦都唔錯,帶子好肥美好厚,咬落去淡淡鮮味。講到壽司就一定要提壽司飯,餐廳係處理壽司飯方面處理得好好,每粒壽司飯都晶瑩飽滿,咬落有口感唔會冧哂咁,而且醋既份量都控制得非常出色,睇得出餐廳十分著重每一個細節。
炙燒壽司盛盒
最後三色手卷盛亦都相當不俗,三色手卷分別係辣三文魚粒,燒鰻魚同埋葱拖羅手卷。辣味三文魚第一啖咬落有麻油既香味,然後再有種微微既辣味散發出黎。鰻魚手卷入面個塊鰻魚燒得好香,亦都好大塊,正!葱拖羅手卷入面既拖羅蓉好鮮好香,搭配埋葱碎既口感同味道,帶比我一流既體驗。
三色手卷盛