2023-01-02 1973 浏览
年尾想食餐好嘅,嚟到呢間位於尖東新開業嘅「板神」食鐵板燒,呢間已經係佢第四間分店,地理位置非常之方便,地鐵行過嚟好近就到~和風嘅裝修簡潔明亮,圍住鐵板一排位置,可以近距離同師傅交流同埋睇佢表演烹調各種菜式😛餐廳有提供各種套餐,我就選擇咗板神自選晚餐$980/位,包含咗前菜、沙律、三款鐵板菜式包括有海鮮及肉類、炒飯、湯、漬物同埋甜品,菜品非常之豐富呀!前菜三點有黑梅貝、溫室蕃茄同埋黑芝麻豆腐,黑梅貝即係小海螺,入口爽口彈牙而且好入味,番茄都好清甜,芝麻豆腐好特別,芝麻味好濃郁。西班牙火腿沙律及刺身五點西班牙紅蝦/北寄貝呢兩款鐵板菜式係可以二選一嘅,我同朋友一人叫咗一款,強烈推薦食西班牙紅蝦❤️蝦味濃郁,煎得好香,連啲鬚都煎成薄片可以食㗎!肉質緊實,剩餘嘅蝦膏汁仲可以點多士,我哋食到一滴都唔淨!北寄貝就都好大隻,生熟程度啱啱好,好鮮甜。龍蝦/南非鮑魚呢兩款都係二選一嘅,當然我都係全部試晒~龍蝦都幾大隻爽口彈牙,拌著龍蝦膏一齊食,甘香十足鮮味提升!南非鮑魚就超大隻,好新鮮仲睇住佢郁郁下㗎,切成薄片,肉質鮮美,原味食或者點少少鹽都可以,唔需要過多嘅調味。美國牛肉薄燒牛肉油脂分布均勻,結埋蒜片同埋

前菜三點

西班牙火腿沙律及刺身五點

西班牙紅蝦/北寄貝

龍蝦/南非鮑魚

美國牛肉薄燒
牛肉油脂分布均勻,結埋蒜片同埋蔥花,食落特別香口。

日本豚肉薄燒
用春卷皮包住,呢個做法相當之有創意!即係類似片皮鴨咁樣,但係入邊係夾住日本豚肉同埋蔥花,好惹味~

日本牛肉厚燒(100g)(+$330)
牛味濃郁,肉質粉嫩,口感軟腍。

帶子(+$100)
刺身級嘅帶子,香煎之後兩面金黃,面頭帶有少少焦香,肉質厚實鮮甜,貝殼形嘅碟都好精緻啊!

鵝肝(+$100)
必食之選❤️油香十足,入口即溶,以小型漢堡包夾住,唔會覺得油膩,簡直一試難忘~

食完晒鐵板嘅菜式其實已經好飽了,之後仲要有鐵板燒必有嘅炒飯,炒飯粒粒分明夠乾身,入面仲有大量嘅白飯魚,好香口!然後麵豉湯係用返先前嗰隻龍蝦個頭嚟煲㗎,鮮味十足~甜品就係鐵板焦糖多士配雪糕,又凍又熱咁,真係Perfect match。