2024-01-08
对上一次食十三姨喺响旺角,经过见到尖沙咀开咗新分店,就重拾一吓鹅肝捞饭嘅滋味🤎🍚🔸老板娘鹅肝煎蛋捞饭🟤饭面有三块鹅肝,炸干葱、秘制辣椒XO酱、葱花,中间有流心太阳蛋。食之前记得倒啲秘制豉油(可能我去嘅时候仍然试业阶段,我问店员先记得俾豉油😅)豉油偏淡口,可以逐少落调教个人口味。鹅肝表面煎至金黄但未达香脆,将鹅肝同所有配料捞匀后,饭粒沾满鹅油香气,又有鹅肝嘅软滑,配埋XO酱惹味又香口。🔸鹅肝带子饭⚪️配料一样,主角换上一块鹅肝三片带子,带子厚薄一般。每枱都有虾片作开胃零食,不过系客人未到已响枱面,虾片已经开始淋。如果虾片系客人坐低先上会比较衞生。呢个系早前响旺角店食嘅鹅肝煎蛋捞饭,相比之下,旺角店卖相吸引得多。鹅肝份量三大一小,外层亦煎得比较香脆,干葱亦份外香脆。另外小食西多鸡翼甜甜地好好味。餐厅初开业,环境干净企理。店员似乎熟习环境中,服务亦有礼。希望下次去会有完整嘅用餐体验😊
配料一样,主角换上一块鹅肝三片带子,带子厚薄一般。 每枱都有虾片作开胃零食,不过系客人未到已响枱面,虾片已经开始淋。如果虾片系客人坐低先上会比较衞生。 呢个系早前响旺角店食嘅鹅肝煎蛋捞饭,相比之下,旺角店卖相吸引得多。鹅肝份量三大一小,外层亦煎得比较香脆,干葱亦份外香脆。另外小食西多鸡翼甜甜地好好味。