2024-08-28
昨日拍拖行完大馆的《曲词印记》展览后,都将近六点,便搭港铁回尖沙咀食晚饭🤭,因为早几天行过厚福街附近,发现一间环境几舒适的泰菜餐厅兼酒吧,于是决定昨晚同男朋友一齐去食😁呢间位于厚福街后方嘉兰围的泰菜餐厅,《Thailand King 👑 》以酒吧餐厅嚟讲,呢度环境好舒适,感觉上好似仲几适合包场添,枱头望见以酒樽制成的灯饰、有泰国特色的伞子装饰,座位也很舒服,第一印象非常满意👍🏻餐牌上选择也很多,今次拣咗共四款美食及两杯饮品,最尾男朋友搞笑地话「饱到脚软🤣」,份量对于只有小妹两人来讲,实在太足够😍相当满足~1️⃣ 马拉盏椰菜苗-浓得嚟系好味,唔太重口味,每棵菜苗包住晒啲马拉盏,好好食😍😍😍2️⃣ 泰式蚝肉蛋饼-ふわふわ嘅蛋配上大粒蚝肉,好好食😋纯蛋液好似无加面粉,饱肚感无咁大,钟意蚝饼的男朋友大赞🥰❣️3️⃣ 菠萝海虾炒饭-细个食开的菠萝炒饭,系有肉松、提子干,Thailand King嘅菠萝炒饭同小妹细个食嘅一样吖😍,仲有3片菠萝🍍、3只大虾🍤,味道相当出色,卖相亦好靓添🫶🏻🫶🏻4️⃣ 黄咖哩软壳蟹配泰式薄饼-亲眼睇住厨房师传,处理软壳蟹、沾粉浆下锅炸蟹,即叫即做👍🏻👍🏻;黄咖喱有少少辣,配搭泰式薄饼,
1️⃣ 马拉盏椰菜苗
2️⃣ 泰式蚝肉蛋饼
3️⃣ 菠萝海虾炒饭
4️⃣ 黄咖哩软壳蟹配泰式薄饼
-亲眼睇住厨房师传,处理软壳蟹、沾粉浆下锅炸蟹,即叫即做👍🏻👍🏻;黄咖喱有少少辣,配搭泰式薄饼,系几正嘅,不过薄饼再干身啲会更加好食🙌🏻🙌🏻
5️⃣ 杂果宾治
-啱小妹饮嘅fruit punch 🍊🍍
6️⃣ Apple spumoni
-成人版果汁,苹果汁、橙汁、伏特加、毡酒,饮到底有药水味,都系啱男朋友饮多啲🤣🤣