2016-11-07
呢排天气凉左好多,又到左去打边炉既季节啦。结果同朋有去左山林道揾野食,呢条街最多既餐厅系林林种种既火锅店,行行下,见到间「无限时任饮任食鸡煲海鲜肥牛$288/位+另收加一服务费」,即刻觉得好抵呀!倾计吹水就至岩啦。一坐低就有店员会讲解收费同食物类别。💁🏻🍲「鸡煲」我地叫左个无辣既鸡煲。成煲鸡煲攞咗出嚟,仲有个计时器,计时器一响店员就过嚟帮我地捞混,咁样就唔怕鸡煲唔知煮到几时而浓左。鸡煲内嘅鸡肉好滑身,件件都大件,而且骨件比较少,啖啖肉,同埋鸡件都好入味,唔会太咸,味道适中。🐔🍲「薯粉」食嘅时候发现底下有好多薯粉,平时食鸡煲系唔会见到嘅,几新鲜嘅感觉,店员话预先煮好先放入鸡煲内,所以啲薯粉会软身啲。薯粉本身染上鸡煲嘅执酱汁,变得好惹味。🍜.p.s.鸡煲食完仲可以再叫,但系一开始左打边炉就唔可以返转头再食鸡煲,钟意食鸡煲嘅人真系可以系咁食过唔停啦。🍲👅「龙虾汤底+原只龙虾」个汤底有原只龙虾(一开二)、蕃茄、薯仔等配料,汤底好香龙虾味,整个汤都红红般,好鲜艳,饮落好香番茄薯仔味,好鲜甜。同埋最特别系有龙虾食,一人一边,好惊喜好特别好豪咁。🍲😝「海鲜拼盘」最满足就系呢个海鲜拼盘,「非任食类」:
全部份量都系两件啱晒一人一件,种类仲要好多,最特别都系卡通芝心包,因为有Minions卡通公仔印左系丸上面。最好食就系韭菜饺,好足料韭菜嘅味道好香。响铃就好新鲜,系汤底浸2-3秒,就即刻夹上嚟食好好味。😋
「蔬菜类」用咗一个篮子盛载,有小唐菜同生菜,睇落都好新鲜,如果唔够食仲可以添食添。🌱🌱
「汤圆」店员向每张枱都派一碟两粒嘅紫薯汤圆,系咸咸嘅汤底上煮汤圆食,又咸又甜咁,感觉都几特别,紫薯味好香。🍡 「饮品」饮品就有好多种选择,汽水、玉泉忌廉、忌廉沟鲜奶、提子柠七、芒果汁、石榴汁、自制雪梨茶、雨前龙井茶、冰帝乌龙茶等。都系免费任饮,不过酒类就要额外加钱。而我觉得最好饮嘅就系自制雪梨茶,饮落唔会太甜,感觉上饮完冇咁热气。🍹🍻
「餐牌」我已经影左上载至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查阅相关菜式。📔