2022-09-06
开学季梗系要介绍返D糖水比大家啦 等大家食完饭或者放完学之后可以小聚下继续吹水~呢间就系位于尖沙咀旺市 美食厚福街!同类似嘅品牌鲜芋仙差唔多 呢间尝仙都系食芋圆甜品为主 另外都有台式手摇饮品 最出名系佢个芋泥同刨冰啦🫶🏻🍨双芋紫米红豆汤小丸子💰53入面有芋泥 芋圆 珍珠 仲有我好想试嘅紫米同红豆汤!呢个小丸子系列真系好多料 其他双芋系列只会有珍珠同芋圆但系呢只就仲有小丸子!同埋汤底都唔会系普通红豆汤 而系黏厚嘅紫米+红豆+仙草 整体口感大加分!芋泥虽然系特色卖点 但系应该真系好天然 冇甜味只有芋泥香味 芋圆有三只 紫色系芋头 黄色分别系南瓜同蕃薯 烟韧度好够 而且味道又啱啱好甜 唔会话淡而无味!珍珠就浸过糖水来 但系都甜度合适 小丸子都好有韧劲 煮得好透够淋 仙草薄薄地滑嘟嘟 可以见到图二盖系芋泥上面嘅唔系焦糖而系仙草!紫米好少系芋泥产品入面出现 其实口感真系好正😭层次丰富左好多🍨招牌烧仙草💰48呢个入面就比较经典啦 有芋圆 芋泥 珍珠 红豆开始会以为芋泥系粒雪糕🤣佢挖得真系圆碌碌咁 但系都系一样 太天然🤭表面有好多仙草 要撩开先可以见到芋圆同其他料 而红豆全部都系软糯又够甜嘅红豆蓉咁
🍨双芋紫米红豆汤小丸子
💰53
🍨招牌烧仙草
💰48
呢个入面就比较经典啦 有芋圆 芋泥 珍珠 红豆
开始会以为芋泥系粒雪糕🤣佢挖得真系圆碌碌咁 但系都系一样 太天然🤭表面有好多仙草 要撩开先可以见到芋圆同其他料 而红豆全部都系软糯又够甜嘅红豆蓉咁济 不过都有粒粒口感!
要我推荐嘅话都系呢个小丸子紫米红豆汤 咩小料都有🥺 觉得黄金地瓜泥可能会好食过芋泥 因为地瓜自己都带有甜味 另外都会想试下呢度嘅牛奶冰~ 不过铺位唔大 同frd人少少就要系度吹下水食下糖水啦~
📌 尝仙 (尖沙咀)
尖沙咀金马伦道19A号地舖