系香港可以见到林林总总嘅蛋糕 前排兴起嘅台湾古早味蛋糕热潮都好大 但系今次我就系尖沙咀都发现左一间茶饮店 入面唔止有卖古早味蛋糕 仲有肉松小贝!睇过我之前posts嘅大家应该会留意到湾仔chachago都有卖呢类肉松蛋糕 迷上佢嘅我就分析下呢两间有咩唔同!🧁海苔肉松卷(4个)💰36呢间嘅肉松小贝系四个打横咁摆 而肉松份量都算多 铺满晒唔会见到单独嘅蛋糕体 不过铺得会比较浅一层 冇chachago堆得咁多 肉松口感偏甜而蛋糕体同chachago亦有不同 呢间嘅蛋糕体系偏软身 类似海绵蛋糕嘅口感 而chachago系类似磅蛋糕咁 呢间嘅沙律酱配上肉松整体会偏甜 所以个人就觉得未能中和蛋糕嘅甜味 不过算系肉松小贝嘅gimmick都ok!如果经过买开古早味蛋糕都可以试下嘅!📌 香港小熊 (尖沙咀)尖沙咀乐道36-50号华源大厦地下7A号舖

🧁海苔肉松卷(4个)
💰36
海苔肉松卷

如果经过买开古早味蛋糕都可以试下嘅!

📌 香港小熊 (尖沙咀)
尖沙咀乐道36-50号华源大厦地下7A号舖
2021-08-20
5 分钟 (外卖自取)