适逢早几日元宵佳节,黎近又到情人节‼️大佬就带左我去尖沙咀一间日式餐厅食佢地岩岩推出既【情人节二人餐】。餐厅环境以日式渔船为轴心,另外亦分左榻榻米、vip房,岩晒唔同需要既人!✨顺带一提,如果要拣榻榻米、vip房的话,餐厅建议提早book位! 【情人节二人餐】$16881️⃣玫瑰沙律杯分别系三文鱼、油甘鱼刺身,摆放成玫瑰花的模样。另外,下面放左一堆调好味既沙律菜,整体感觉好fresh。 2️⃣龙虾3点刺身原只新鲜龙虾刺身🦞好少地方有得食,切好出黎一梳梳,肉色晶莹剔透,肉质细腻,口感鲜甜饱满!另外,搭配厚切既三文鱼、油甘鱼刺身,食落口啖啖肉,好满足! 3️⃣极上寿司盛合有海胆、鱿鱼🦑、三文鱼籽、三文鱼等一共六件,非常丰富!海胆味道浓厚,质感幼滑。其他都非常鲜甜。 4️⃣海鲜天妇罗🍤有大虾、蚝、鱿鱼、南瓜、茄子、鱚鱼等,炸得非常香脆,粉浆亦唔厚唔油。同白萝卜泥和天妇罗汁一起食用,唔会觉得腻。 5️⃣派烧盛合有生蚝、扇贝各两只,肥嘟嘟非常大只!会有专人帮手放上个烤炉上面慢慢烤🔥,烧完都无缩水情况。🦪生蚝海水味浓,咬落去爆晒肉汁,超juice😋。🐚扇贝既帆立贝既位置大而饱满,鲜甜爽口,不过裙边位置略嫌有

【情人节二人餐】$1688
1️⃣玫瑰沙律杯

2️⃣龙虾3点刺身

3️⃣极上寿司盛合

4️⃣海鲜天妇罗🍤

5️⃣派烧盛合
有生蚝、扇贝各两只,肥嘟嘟非常大只!会有专人帮手放上个烤炉上面慢慢烤🔥,烧完都无缩水情况。🦪生蚝海水味浓,咬落去爆晒肉汁,超juice😋。🐚扇贝既帆立贝既位置大而饱满,鲜甜爽口,不过裙边位置略嫌有D韧,需要咬耐少少。

6️⃣味噌蟹甲罗🦀
味噌蟹甲罗基本上系又邪恶又好味既美食。蟹壳里满满嘅蟹膏加埋粒生鹌鹑蛋,烤紧果阵完完全全闻到蟹既香味,蟹膏味道浓郁,而且咸甜适中。

7️⃣鹿儿岛A4和牛锅
天气冻或者食完生冷野,最岩食翻个锅物🫕。锅底用左偏咸既汁做汤底,配料好多豆腐、蔬菜🥬,仲有少量面条。最后点少得两块超大块【鹿儿岛A4和牛🥩】,油脂分布好平均,入口即溶。

8️⃣甜蜜小丸子🍡
每杯都有超级多红豆同三粒丸子,丸子烟韧软糯,红豆有绵绵既口感,味道甜而不腻!

另外仲嗌多左以下几款:
⦁青苹果梳打 $78
⦁巨峰乳酸 $78
两款饮品都好大杯,非常解渴!🍇巨峰乳酸甜度适中,而🍏青苹果梳打偏甜。✨个人比较喜欢乳酸饮品。

⦁令和の生蚝🦪 $88/只
埋完单,大佬见到隔离枱嗌左只「令和の生蚝」有手掌咁大只,睇落劲吸引,后期追加一只黎试下!睇落去都好饱满,肉质肥美,味道浓郁!✨必定推介俾钟意食生蚝🦪既忠粉们。

令和生蚝

2023-02-05