BEL CIBO位于尖沙咀传统食街厚福街, 由尖沙咀地铁站行过去五分钟就到! 十分方便! 餐厅环境干净企理, 有卡位靠近窗口...个场地好适合放工后同同事又或者成班朋友一齐食饭倾偈, 如果第一次拍拖食饭既话最好就坐窗口卡位. 服务方面, 侍应对餐牌都几熟悉, 出餐速度快.传统既Caesar Salad 一般都以鸡胸肉或鸡柳制作, 而我觉得依一道前菜以烟鸭胸加芦荟代替鸡胸好有特色, 以前我系冇谂过烟鸭胸Caesar Salad依个配对可以咁好味, 佢既笫一大特点系鸭胸个 “烟” 味岩岩好, 食落去过下好有口感, 其实仲比传统既Chicken Caesar Salad更香更正更夹,依道菜既第二个特色喺用咗芦荟粒,芦荟粒口感弹牙,清甜,刚好中和咗鸭胸嘅油脂,实在睇得出厨师用心系菜式上嘅设计,如果本身都系钟意食Chicken Caesar Salad既朋友,我好建议你试下依个分别之作!鲍鱼相信大家都食得多, 但以西式烹调既鲍鱼真系好特别, 囗感啱啱好, 弹牙得嚟又唔会太韧,黑松露酱汁同忌廉比重适中, 唔会太 “溜”, 入囗感觉一流!依道菜最大特色我觉得喺佢用咗龙虾汁去煮,waiter喺serv

餐厅环境干净企理, 有卡位靠近窗口...
个场地好适合放工后同同事又或者成班朋友一齐食饭倾偈,
鸭胸芦荟Caesar Salad
传统既Caesar Salad 一般都以鸡胸肉或鸡柳制作,
而我觉得依一道前菜以烟鸭胸加芦荟代替鸡胸好有特色,
依道菜既第二个特色喺用咗芦荟粒,芦荟粒口感弹牙,清甜,
刚好中和咗鸭胸嘅油脂,实在睇得出厨师用心系菜式上嘅设计,
黑松露酱煮原只鲍鱼
鲜龙虾汁煮长通粉
依道菜最大特色我觉得喺佢用咗龙虾汁去煮,
waiter喺serve依道菜嘅时候我已经闻到好浓好香嘅龙虾味,
系食既时候发现佢既龙虾汁同长通粉比例啱啱好,
唔会出现汁太多同太咸或者通粉太多汁唔够嘅情况,
我感觉到厨师好有经验同好比心机去煮,赞!
松子仁野菌薄饼
如果你钟意Butter, Cheese & Mushroom依个配撘嘅话,我好建议你试下依道菜,
我喺影相个时已经比佢嘅牛油-芝士加Mushroom既香味给引住!
到咗食用嘅时候仲有惊喜-佢嘅Pizza pastry 我估喺用咗牛油去做,
有一种好似Butter Cookies 嘅味道-好正!
再加上野菌香同松子仁嘅crunchiness 口感喺非一般嘅Pizza能够比美!
Highly Recommended!
有机杏桃味啤酒
饮品方面,BEL CIBO 有好特别嘅Hand Crafted Fruit Beer.
我饮咗有机杏桃味啤酒,佢个味好fruity好特别,
而啤酒味好有Home Brew Beer感觉,好有外国feel!值得一试!
士多啤梨慕丝
甜品方面-士多啤梨慕丝-依个甜品做得好好-卖相十分靓,
喺慕丝嘅上面放咗新鲜嘅士多啤梨粒,佢地大小平均,可见得出厨师嘅刀工技巧,
以及精工出细货嘅心思,味道方面士多啤梨味同whipped cream嘅比重适中,
唔会觉得太甜但又食得出同闻得出士多啤利嘅香味!
所以依个甜品都几正!

2015-12-22