2022-03-16
嚟到尖沙咀K11 musea 呢间出名打卡嘅cafe食个小小嘅tea,以湖水绿色同白色云石设计为主,几精致明亮,环境就唔算好大,有部份空间都用咗嚟做陈设同售卖艺术商品嘅展示架。天花灯光会时不时变嚟变去营造气氛,整体嚟讲都好适合打卡。店内周围仲展出咗唔同艺术家嘅作品,譬如村上隆嘅招牌花花。系呢个咁充满艺术气息嘅环境底下叹住美食,简直系味觉同视觉嘅双重享受,而且部份精品仲可以买返屋企慢慢欣赏架~ 除咗提供tea set,仲有各款轻食,沙律、吐司、意粉、甜点,咖啡、朱古力同茶,味道都不过不失,份量唔多,当下午茶都够。最特别嘅地方系可以客制化艺术打印饮品,比客人自由选择钟意嘅相片打印系冻咖啡或朱古力嘅抱沫上面,不过我就冇特别为打卡而嗌😂 价钱方面位于K11内,又走高档艺术路线所以都系意料之内偏贵,性价比唔高_➤招牌莎乐美肠薄饼 Curator style pizza🍕$78批底薄脆,尤其系边边位,size唔大一开四,有咸咸香香嘅莎乐美肠同芝士,配搭酸酸甜甜嘅蕃茄酱,几开胃又唔太heavy,不过冇咩特别,我个人都系中意厚饼底多啲➤意式提拉米苏 Tiramisu🍰$68面层洒满朱古力粉,搭配伴碟嘅
_
➤意式提拉米苏 Tiramisu🍰$68
面层洒满朱古力粉,搭配伴碟嘅香灯干,卖相吸引,手指饼松软湿润,质感似海绵蛋糕,渗透住浓浓嘅咖啡酒香,加埋creamy香滑嘅忌廉芝士,甜度刚好,仲带少少苦涩味,推介
➤海盐朱古力香蕉冰雪世界 Seasalt banana snow(hot)🍫❄️$68
打印咖啡唔系我杯茶🙈,叫左一杯自己想饮嘅,个名几特别,冰雪世界似forzen,杯边同奶泡表面都有海盐,不过唔系几饮得出个咸味,仲有细细粒微焦嘅棉花糖同食用花点缀。朱古力略嫌唔够浓,可能因为加左香蕉嘅关系偏淡,反而香蕉味几突出,仲饮到一嚿嚿嘅香蕉蓉,叫做有啲口感,几特别,但个人觉得一般
_
🍽味道指数:★★★☆☆
📷环境指数:★★★☆☆
🛎服务指数:★★★☆☆
💰抵食指数:★★☆☆☆
😋推荐指数:★★☆☆☆
📍Curator
尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea B1楼B113C号舖