2021-06-13
最近依间元朗嘅寿司店名气好大好受欢迎,连预约都要等几个月,我抱住好大嘅期望去,食完之后觉得,除咗抵食之外都冇乜嘢特别了。$350 10件,$550 15件第一件先食白身鱼,真鲷第二件樱鳟赤贝,鲜味不足,亦不够爽口深海池鱼,平时来讲我最钟意就系食深海池鱼,但依件真心有d失望调味带唔出深海池鱼的油香,如果系千两食到依件寿司我当然冇投诉啦,但系依度系寿司店啊嘛池鱼备长炭烧梳子鱼,10件寿司套餐唯一一件炙烧过梳子鱼上有浓浓的炭香味,不错全餐最好食嘅一件: 蛋黄渍牡丹虾平时好少食到蛋黄渍蛋黄的滑嫩同牡丹虾好夹,配合面头的虾膏整体有level up到!喜欢海胆,外面的紫菜有点太大,导致紫菜味太抢,不得平衡,浪费了海胆原有的味道中拖罗,正常来讲系最安全嘅一旧寿司,可惜佢豉油味道太浓,咸味over左,aftertaste 唔再系拖罗嘅油香,反而变成豉油咸味讲真依个价钱有咁嘅质素都冇乜咩好投诉,总体来讲当然不难食,但系冇乜”wow”的感觉。鱼生上面多数都加豉油,冇变化得来亦都突出唔到鱼生嘅特性,导致有几旧鱼食落去都觉得差唔多,有点可惜。同埋平时最后尾都会配个手卷/乌冬/两旧玉子等等,留意番依度系冇嘅都算
$350 10件,$550 15件
第一件先食白身鱼,真鲷
真鲷
第二件樱鳟
赤贝,鲜味不足,亦不够爽口
池鱼
备长炭烧梳子鱼,10件寿司套餐唯一一件炙烧过
梳子鱼上有浓浓的炭香味,不错
全餐最好食嘅一件: 蛋黄渍牡丹虾
平时好少食到蛋黄渍
蛋黄的滑嫩同牡丹虾好夹,配合面头的虾膏
整体有level up到!喜欢
讲真依个价钱有咁嘅质素都冇乜咩好投诉,
总体来讲当然不难食,但系冇乜”wow”的感觉。
都算不过不失嘅,如果想食好一啲嘅寿司,我宁愿比多$200有更多更好的选择