2018-10-13
铜锣湾百乐中心,晚晚食饭都好多人,等䢂上去都用左15分钟。 呢度人山人海,又有咁多间餐厅,究竟点样拣好呢?又有打边炉、放题、炸鸡、又有各式各样嘅西餐,见到有间叫(尚鲜),个名几特别,迎合香港人追求食材原味、新鲜嘅原则。 入到去餐厅入面见到成个海鲜拼盘出晒嚟 ,有好大条鲷鱼, 刺身sashimi或者打边炉都应该好正。 餐厅老板推介咗由新鲜日本市场直送嘅秋刀鱼, 第一次食生食嘅秋刀鱼,口感同平时食嘅三文鱼吞拿鱼唔同, 鱼肉系咸咸地,有啲似沙甸鱼,当然较为出色。味道更鲜,肉质更香甜, 最紧要系可遇不可求,因为供应实在太少。 美国桶蚝 ,每只都咁肥美。 手切牛边位 ,净系牛嘅雪花已经知呢碟牛肉, 够晒好味。 店内镇店之宝嘅五味豚拼盘, 好似同猪一齐咁嘅感觉, 有猪红、猪润、猪皮同埋黑豚肉, 最紧要系新鲜运到。另外一个signature嘅系百花酿油条 ,呢度嘅百花系指虾滑, 夹埋啲油条一齐炸, 好似去酒楼饮下午茶嗌嘅煎酿三宝一样咁充满油香。好多自家制嘅菜式,用新鲜松叶蟹包嘅水饺,皮薄馅靓, 蟹肉够香。 狮子狗洛神花蜜, 比较少见,因为浸泡都要时间 。颜色好靓好红色 ,味道像红莓梳打, 好喝。
美国桶蚝 ,每只都咁肥美。
手切牛边位 ,净系牛嘅雪花已经知呢碟牛肉, 够晒好味。
狮子狗