餐厅: 香港地
资讯:

2021-11-15 1725 浏览
今次卒之同老友踩单车冲出市区,老远跑到嚟大屿山踩一转,晌欣澳起步,兜一兜迪士尼、迪欣湖,再沿翔东路入东涌,晌东涌食个晏之后再入机场维修区。中午嚟到东涌,大家都无咩心水食乜,嚟到「东堤湾畔」见到「香港地」,贪其落地玻璃,方便睇住泊晌对出围栏架单车啫,食嘢对我哋嚟讲都可以好求其。餐厅嘅环境几悠闲,枱櫈嘅编排唔太逼,有啲前后排嘅位更加设透明屏风,予人感觉更安心。不过,入门口时,遇到位好大只嘅阿姐啲态度就麻麻,有啲嘢想问咗先决定晌唔晌度食,佢就净喺不停重覆又重覆叫你扫描「安心出行」先(当时只喺企晌门口近收银位而已),咁如果我最终唔晌度食,咁又扫嚟做咩啫。其后,问佢攞啲冻水就黑口话无,俾咗杯超热嘅热水,摆明玩嘢。反正快手快脚食完就走,都唔同佢纠缠嘥我哋时间。除咗门口展示出是日午餐之外,落单都喺数码化,用手机落单,不过,我就觉得至少俾个餐牌方便啲客睇睇,再者,有啲上年纪嘅无智能手机,或者唔太识用手机睇餐牌嘛。餐具、餐纸、糖包……等,用个小藤篮装住,放晌枱边,无遮无掩,卫生就梗喺无咁理想。最后,我哋简单啲,都喺叫咗「常餐」($60),定价比出面啲茶记贵。农场炒蛋、火腿、香肠、牛油厚多士(常餐)点睇,
,食嘢对我哋嚟讲都可以好求其。
农场炒蛋、火腿、香肠、牛油厚多士(常餐)

点睇,都唔觉得块多士厚啰,不过,啲蛋确喺炒得滑溜,好有蛋香,而火腿亦有煎过,无话白烚,食落亦唔喺啲平价货,至于香肠用上啲猪肉肠,而唔喺平价嘅鸡肉肠,算有诚意架嘢喇。
农场炒蛋、火腿、香肠、牛油厚多士
沙嗲牛肉面(常餐)

老友嘅主食就要公仔面,佢就话啲沙嗲牛肉几得,除咗个沙嗲够香、够惹味之外,啲牛肉好腍滑,又好有肉香,应该喺有质素嘅货色;至于啲公仔面,OK啦,无过腍,无糊到,老友话已经可以收货!
沙嗲牛肉面(
瑞士鸡翼捞通粉(常餐)

沙嗲牛不时都食,反而瑞士鸡翼少食,捞通粉都未试过。卖相好似几好,但得两只鸡翼感觉总喺觉得少咗啲,而味道确实喺唔错嘅,酸酸甜甜好入味,通粉亦煮得有啲咬口,但既然捞通粉,喺咪应该俾多少少汁呢!
瑞士鸡翼捞通粉
热奶茶

老友就可乐配沙嗲牛面,咁至够爽,而小弟都喺忠于热奶茶。奶茶嘅色泽几对办,入口茶味芳香,茶底真喺唔错,茶奶嘅比例亦啱啱好,就算称唔上丝滑,亦唔失礼。
热奶茶
食完都只喺抖多一阵就再出发,费事又被𠮶个阿姐黑我哋面。其实,嘢食OK,味道唔错,喺用餐嘅感觉唔好啫!