2022-08-09 27 浏览
今日难得去咗太古城同个客开会,临走前佢介绍太古城楼下(即系鲗鱼涌)原来有好多小店,可以试试。佢介绍咗一间系马来西亚星加坡菜,一于同老婆同呀女去试吓。我哋嗌咗个二人餐由沙律食到甜品真系非常满意。沙律菜配埋少少酸酸甜甜嘅沙律汁去醒醒胃跟住就有小食,佢系可以选三款,我同太太都钟意食煎炸嘢,所以嗌咗薯条鱿鱼圈同串烧,薯条就不过不失,但鱿鱼圈炸得非常之香脆,亦都保留到鱿鱼嘅鲜甜,另外串烧真系不得不提,因为佢个沙嗲酱系有粒粒嘅花生,好有口感。到主菜啦,我哋拣咗海鲜喇沙同埋生炸鸡髀椰浆饭,海鲜喇沙𠮶个汤底非常惹味,而且非常足料,一条条嘅面底俾啲喇沙汤睇包围着,真系非常之幸福。另外生炸鸡髀椰浆饭,只鸡髀真系出乎意料之滑,配埋椰浆饭加埋佢个秘制辣汁, 十分惹野,仲有啲鱼仔干同花生碎配埋饭,真系好似去咗马来西亚咁。另外我哋嗌多个海鲜焗饭,海鲜汁又系满满包住每一粒饭,而且铺满芝士,真系好有罪恶咁,但亚女竟然成个饭清晒。最后𠮶餐系包咗个甜品系咖央多士,呢个真系犹如置身喺星加坡嘅感觉,咖央酱加埋厚厚嘅牛油配上黑麦多士,oh my god~ 食完虽然要跑番几个圈,但真系值得嘅。
2022-07-09