2017-11-14
最近工作压力大, 好想食麻辣爽皮一下, 就想起上一次食麻辣火锅的养生殿, 原来已经在铜锣湾开了分店上次的火锅汤底配搭为麻辣锅 + 宁神养心, 今次来个小小变化 ➡️ 麻辣锅 + 美人锅 - $188麻辣锅系我最爱, 而且可以免费追加一份鸭血美人锅以桃胶、乌鸡、杞子、南枣及金华火腿熬制, 所以个汤甜甜地, 用嚟煮菜、响铃都好夹, 鲜甜得嚟又唔会影响个汤底, 又可以当老火汤咁饮返两、三碗霜降肉眼肥牛 - $178牛肉颜色好靓, 虽然佢叫名叫肥牛, 但肉 & 油脂比例均匀, 唔会过多, 而且牛味够浓炸午餐肉 - $58上次食过的午餐肉, 今次要encore, 午餐肉炸至脆卜卜, 再放落锅内吸收汤的精华, 真系超正! 鹅肝墨鱼丸(半份) - $48鹅肝墨鱼丸上次都一样有order, 今次都一样keep到水准, 够弹牙得来亦都真系有墨鱼肉, 食嘅时候记得要小心鹅肝爆出嚟呀! 鲜炸响铃 - $38响铃上枱时仲系热辣辣, 我偷偷地咬咗一啖先放落汤, 豆味好香, 之后先再放进锅内吸收精华, 两种汤底都好好味, 所以一份响铃唔够食呀🙈!
麻辣锅系我最爱, 而且可以免费追加一份鸭血
霜降肉眼肥牛 - $178
炸午餐肉 - $58