2016-08-18
同老公行行下街肚饿,见到对面有间颇有特式既小店,胃口大开。门口可以见到一个仿日本街头既烧烤位置,耐唔耐会有大火。而座位就被安排0系旁边的铺位,小小的店,位置唔多,感觉迫迫地。无办法啦,香港铺租比楼价更贵,太子地段的生意实在唔易做。餐牌好简单,有少量拉面(各式蟹黄拉面为主),少量定食,同大量串烧。我同老公都唔系太饿,所以只系叫左一款拉面同四款串烧小食。《生煮蟹皇拉面》$138拉面选左店主大力推介既蟹皇拉面,拉面非常大碗,蟹件铺满面面,好够睇头。汤面铺满黄黄既蟹油,引死人。先饮一啖汤,饮得出蟹膏味。再反开蟹盖,试一大啖蟹膏,味道非常浓郁。最后食埋个拉面,面底一般般,无咩惊喜,偏软唔够弹性,似系连锁居酒屋既质素,唔算专业。呢道菜蟹肉绝对出色,系拉面扣左少少分。《烧明太子鸡翼》$28每次去亲串烧店,我都好钟意叫呢款小食。咬开香脆既鸡翼皮,流出少少明太子汁,再啜一啖,谂返起都流口水啊!呢度都无令我失望,火喉到位,鸡翼外皮香脆,鸡肉又能够保持嫩滑。调味方便亦算出色,惹味得来唔太重口味。《原条烧茄子》$18出街食饭,仲希望有点蔬菜,感觉健康一点。烧茄子开边原条上碟,视觉效果一流。茄子烧到刚刚好,熟透
我同老公都唔系太饿,所以只系叫左一款拉面同四款串烧小食。
《原条烧茄子》$18
出街食饭,仲希望有点蔬菜,感觉健康一点。烧茄子开边原条上碟,视觉效果一流。茄子烧到刚刚好,熟透热辣辣,夹起又唔松散。配上店内特制调味粉,味道丰富有层次,值得一赞。
两款烧肉系串烧店基本野,唔算特别,但都考功夫。腩肉烧得香脆,但肉质唔够滑,不过不失吧。烧牛舌心反而有惊喜,牛舌厚度刚好,火候亦配合得而。唔会过熟或烧焦,但薄薄一层都做到好香口既效果,咬落去仲非常多汁添!
我地两个人,食左一面四小食,$23x,太子地段,价钱合理!今次无影低收据比大家参考(因为赶住去捉启暴龙😛)