2020-11-18 1794 浏览
我放工谂住买半斤叉烧返屋企加送,入到去收银同我讲,叫我直接问斩叉烧嘅师傅。我同个男师父讲要半斤叉烧,佢攞咗三旧叉烧落咗去电子磅𠮶度,跟住人张飞仔叫我去交钱,我好快嘅速度交钱,转个头就见到师傅将三旧叉烧里面嘅其中一旧抌返落去自己个盘𠮶度,跟住斩俾我。我谂应该睇错咗,跟住攞住盒野,觉得𠮶盒野冇可能有半斤,因为隔离龙记我都成日帮衬。我出咗舖头越嚟越唔愤气,攞返盒叉烧入去同个收银讲,个收银用咗佢自己嘅电子磅去磅一次,真系冇半斤。跟住佢就攞盒叉烧去个男师傅度,叫个师傅磅俾我睇,个师傅扮晒嘢,将盒叉烧放喺佢个砧板𠮶度跟住加一旧叉烧落去,再磅,点知都冇半斤,跟住再攞返个盒落嚟去砧板度加第二旧,跟住就话有半斤啦,仲话比多我,”今次算啦”, 我顶你个肺,我唔介意俾钱,你唔好呃我,仲要讲到系我唔啱,呢间咁嘅呃人舖头,我唔会帮衬!维持返香港公正廉洁嘅精神!

2020-09-02