2024-07-16
今次嚟到太子食一间居酒屋,装修日系风格,光线柔和,有情调,适合倾计Lunch menu前菜渍物三点盛前菜我哋选了三点盛,里面有牛蒡,酸萝卜和蒜头, 三款前菜都好用心去做,牛蒡整得好爽口, 酸萝卜有一啲柚子味,蒜头有啲酱汁再加上 少少嘅木鱼碎紫菜芥末八爪鱼芥末八爪鱼母新鲜好嫩滑配埋脆脆嘅紫菜,好fresh黑松露鹅肝多士鹅肝厚切,煎封好香,外脆内软, 连埋多士一齐食,鹅肝入口即溶,同埋个独特香味好出鸡软骨鸡软骨烧得好香,里面软骨都好香脆鹿儿岛一口牛一口牛肉质鲜嫩,有肉汁,唔系合成牛,非常好味噌烧大肠猪大肠烧得香脆,清洁得好干净,钟意食猪大肠嘅朋友唔好错过烟腩肉秋葵串烟肉包住秋葵口感好得意,外面烟肉脆里面秋葵一粒粒子,出奇地好夹酱汁烧豚肉串烧猪肉串系五花腩,酱汁铺满猪肉面,好嘢味松露半熟牛肉他他牛肉他他有轻轻煮过,有少少似牛扒,每块牛肉上面都有松露,好精致高汤玉子烧玉子烧好新鲜一层一层嘅蛋,好嫩滑,份量仲好大条添蟹肉蟹羔甲罗烧甲罗烧会有一只日本鸡蛋黄跟,职员有教我哋将蛋黄倒入甲罗烧,沟埋里面嘅鱼子,蟹肉,蟹膏和葱, 再夹埋饼干一齐食,啖啖蟹膏蟹肉,中间仲加了鱼子更添口感月见酱唐扬饭团呢个系炸
Lunch menu
前菜渍物三点盛
紫菜芥末八爪鱼
芥末八爪鱼母新鲜好嫩滑配埋脆脆嘅紫菜,好fresh
黑松露鹅肝多士
鸡软骨
鸡软骨烧得好香,里面软骨都好香脆
鹿儿岛一口牛
一口牛肉质鲜嫩,有肉汁,唔系合成牛,非常好
味噌烧大肠
猪大肠烧得香脆,清洁得好干净,钟意食猪大肠嘅朋友唔好错过
烟腩肉秋葵串
酱汁烧豚肉串
烧猪肉串系五花腩,酱汁铺满猪肉面,好嘢味
松露半熟牛肉他他
高汤玉子烧
玉子烧好新鲜一层一层嘅蛋,好嫩滑,份量仲好大条添
蟹肉蟹羔甲罗烧
月见酱唐扬饭团
呢个系炸饭团,外形系个心心,中间放咗一只蛋黄,沟埋一齐食,咬落去蛋黄汁满泻,好美满
绿茶雪糕
最后我哋仲食咗个绿茶雪糕,绿茶雪糕好creamy, 奶味都重,系日本出品嘅口感,系一个好完满嘅ending