2019-11-25
一讲到食「厨师发办」(Omakase),第一印象就喺唔平,郁吓都千蚊落楼,就算无成千,$800、$900都好平常。老实讲,小弟对食「厨师发办」嘅经验亦唔多。最近,听食友讲,晌中环和安里嘅「Nu Nu」居酒屋,晚市就加插咗「厨师发办」,入门价亦相对平和啲,咁就脚,收工行几步就过到嘞。其实,「Nu Nu」晌和安里呢条细街打趸已经好多年,依家喺细铺搬大铺,咪睇个门口窄窄咁,查实入到去都几大,仲有厢房添。而一室装修都以木系为主,但就唔算太多和风装饰,算喺较平实。虽然,今次嘅目的喺嚟试试其「厨师发办」,但都概略介绍一下佢哋基本有咩食。作为居酒屋,当然,卖嘅食物都会颇多元化,包括基本嘅前菜、沙律、炸物、煮物、刺身、寿司、烧物、卷物,仲有就喺咖喱、海鲜丼、石锅饭、小食……等等,以及多种厨师推介。至于「厨师发办」喺点?睇睇张餐牌先,包括先付、刺第六点、寿司六贯、季节汤品及甜品,定价$688位。上甜品前,师傅惊我哋唔够饱,仲同场加映做多份寿司卷。此外招呼好,不时主动帮忙添上玄米茶,又留意吓我哋用餐速度,以配合上菜嘅节奏,每道菜式亦会有简单嘅介绍。前菜三点3款前菜有 淮山渍、冰头渍及麦粒青瓜,虽然无一般「
前菜三点
3款前菜有 淮山渍、冰头渍及麦粒青瓜,虽然无一般「厨师发办」做得咁浮夸,但卖相都算简单而精致。 淮山渍
啲淮山渍霎眼望埋去几似牛蒡渍,因为都喺长形一条条,酱油渍过变得色泽深沉。入口爽爽哋咁,但就唔似牛蒡有阵阵甘味,对一般人而言,会较易入口。 冰头渍
其实,即喺三文鱼头软骨,印度中我都喺食过、两次咁大把,啲软骨位揾少少醋腌渍,味道酸香,口感就好爽脆,喺叫人几开胃嘅前菜嚟。 麦粒青瓜
就好似我哋食开嘅手拍青瓜咁,啲麦粒味噌先喺亮点,咸香嘅麦粒就咁食确喺有啲咸,但沾少少搭落啲青瓜度,成件事可以变得好唔同。 刺第三点(一)
跟住上场嘅喺刺身,平常食嚟食去多数都喺油甘、三文……之类,但今次既然喺「厨师发办」,刺身嘅款式自然会特别少少。先上嘅3款喺日本生蚝、青羽大薄切、金目鲷,摆盘非常之靓,日本芥末更喺新鲜生葵即磨,唔喺啲平价嘅「牙膏货」。
呢款刺身小弟都喺第一次听,初初仲以为喺鲭鱼,即喺平常食盐烧𠮶啲,但一睇个样就应该唔喺,再问先知喺「青羽」,哈哈!啲刺身已加咗少许醋汁,完全唔使再沾酱油,鱼味唔算好浓,但感觉好鲜,好清爽。 金目鲷
小弟唔喺咩刺身达人,所以,评刺身确喺有难度,纯个人喜好而论。件金目錭用上厚切,色泽鲜红而光亮。入口肉质细腻,味道鲜甜,油脂唔太重。 日本生蚝
虽然讲到食蚝啲人成日讲法国蚝、美国蚝、澳洲蚝,其实,日本蚝一啲都唔输蚀。今次呢只都好高质,睇落肥美,师傅更切埋柱位,方便食用。咬落肉质带爽,蚝味浓,海水味都重,所以,余韵长,感觉十分之新鲜。 刺第三点(二)
第二道嘅刺身亦随即登场,卖相同样贯彻华丽,而款式似乎更吸引,包括牡丹虾、帆立贝、大拖罗,都喺小弟喜欢嘅刺身款式。
睇落其外观色泽晶莹而光亮,可谓颜值高,新鲜度已抢分。一啖入口,肉质黏黏咃却又有啲爽身,沾一点点芥末,虾鲜味就更加突出,绝对喺靓货嚟。 帆立贝
其实,食刺身最紧要喺够新鲜,咁就已经差唔得去边。刺身级嘅帆立贝,予人感觉就更加肯定好唔同,既大粒有睇头,又厚身具口感,放入口,𠮶份软绵绵嘅感觉,的确令人印象深刻。 大拖罗
大拖罗喺吞拿鱼鱼腩嘅最前位置,油分多,但筋位亦较多,故相对较有咬口。睇见眼前呢一件大拖罗,油份平均分布,入口却唔会有种油腻感,质素上乘,只喺略嫌一件未够喉,哈哈! 虾头味噌汤
先后品9咗6款刺身,喺时候饮啲热汤暖和番啲肠胃。以面豉汤为基础,但咪以为得虾头,原来汤内仲有好多配料,如鱼肉、带子及鲜虾,而且汤嘅面豉味好香浓,正呀!
以热汤回一回,跟住喺寿司时间,上文都讲过,「厨师发办」嘅卖点就喺你事前未知食乜,而款式亦唔会喺大唔7嘢。第一碟登场嘅寿司亦好特别,分别喺笛鲷、深海池鱼、太刀鱼,而笛鲷同太刀鱼真喺非常陌生,印象中,连个名都喺第一次听。
啲知佢嘅真身喺点,所以,专登上网查过,不过都无乜用,因为笛鲷都喺统称,实际仍分有好多种类。姑勿论边种,件笛鲷寿司味道唔错,肉质细嫩,颇为鲜甜。又好钟意师傅搓嘅寿司饭团细细,刚好一口搞掂。 深海池鱼 寿司
晶莹而带淡粉红嘅深海池鱼望落保持一贯光泽亮丽,足见其新鲜度,鱼质嫩得嚟带点点爽口感。 太刀鱼 寿司
师傅话因为只鱼鱼长身,又一身银色,成把日本武士刀咁,故顺理成章称成为太刀。呢一款寿司就火炙过,故咬落鱼肉会实净啲,又有点油香,感觉亦唔错。 寿司三贯(二)
而第二碟嘅寿司,卖相保持华丽,3款刺身都喺高质贵嘢,包括喺金线鲷、中拖罗、日本海胆,咁味道喺点?讲多无谓,食咗最实际。补充多一点,店家注明使用日本产白米。
学师傅话斋,寿司就梗喺有淡味到浓味咁食啦,所以,先试白身鱼嘅金线鲷寿司。啲鱼样带点金色,有种贵气,虽然喺白身鱼,油份都有啲,而鱼肉好清爽。 中拖罗 寿司
刺身就试咗大拖罗,而寿司就用咗中拖罗。色泽均匀红润,闪𫞠𫞠无暗哑,雪花纹细致,油分十足,入口好有即溶嘅感觉,实在柔嫩味鲜。 海胆 寿司
只喺讲海胆嚟自北海道,但就无特别提到边个区域,点都好,北海道个名某程度已喺一个保证。海胆晌寿司饭之上堆到满满,入口甘香丰腴,质感绵密细腻,绝不欺场。 红酒三文鱼卷
师傅怕我哋唔够饱,其实,都已经OK喇,再送多一客寿司卷。三文鱼揾红酒腌渍过,味道多咗份层次,之但喺,啲紫菜唔够脆就要扣扣分。 柠檬雪葩
最后嘅甜品,原以为会喺较日式嘅和果子,原来送上自家制嘅柠檬雪葩。食完,你会发觉柠檬里面嘅果肉刮干刮净,却填得满满雪葩,其柠檬嘅香味极之酸活清爽,冰凉好味,为呢餐饭有个美好作结。