2020-07-11
前两日同朋友一齐揾食咩好 拣咗好耐 最后决定试下呢间日本嘢 我对于日本居酒屋都几有兴趣 因为我觉得环境好特别 比起日式料理店嘅干净整洁 居酒屋比我一种轻松随便嘅风味 平日放工就可以去放松 饮杯酒 消遣放松嘅场所 而我本人系好少去嘅 今次去到呢间小店 就觉得佢嘅环境气氛完全系我心目中嘅居酒屋模样 当日下午比较多人 我同朋友被安排坐喺二楼 店舖比较细 得几张枱 而二楼更加逼 斜 窄嘅楼梯 二楼只有三张枱 但环境几靓 深木色系嘅装修 贴上日本风poster 同装饰 同时亦播咗好多日文歌 但唔知点解好多都系中文歌嘅日文版 可能有个特别playlist挂 唔太清楚 哈哈 特色🇯🇵呢张就系二楼嘅装修 正正系狭窄嘅空间 枱与枱之间嘅距离近 甚至听到隔离枱倾计嘅内容 先令人联想起居酒屋嘅风味 好似日剧里面 客人抱怨工作嘅忙碌 朋友之间嘅嘘寒问暖 都被其他人听到 莫名有种微妙嘅情感 如果系好重视私隐嘅人 可能就唔太适合啦咁等我正式分享下啲食物啦叫完嘢食好快就有人比咗面豉汤同小菜 但我同朋友都只系饮咗汤 我自己就觉得ok嘅 但唔系特别好饮 正常味道 但我都冇期待太多啦!三文鱼子亲子丼🍣 $78呢个系朋友叫
咁等我正式分享下啲食物啦
前菜
三文鱼子亲子丼
三文鱼子亲子丼🍣 $78
呢个系朋友叫嘅饭 佢比咗少少我试啦 我自己觉得三文鱼就系正常质素 然后朋友同我讲话三文鱼子好咸 我自己就觉得三文鱼子咸都正常嘅 所以都唔算系餐厅嘅问题啦 我就咁睇就觉得ok抵食嘅!钟意三文鱼可以叫啊 轻轻一推!❤️
鳗重
鳗重🐟 $88
呢个就系我叫嘅鳗鱼饭 我觉得几好味 但我食唔晒 哈哈 虽然睇落唔太大份 但真系好饱好多饭嘅 鳗鱼唔会死咸 而肉够软有口感 唔会太软太难咬 而且好暖 感觉好幸福 都推荐呢个嘅 我觉得价钱同质素都ok嘅!😻