2021-06-25
听朋友讲先知大门拉面出咗拉面急冻包 😯 可以拎返屋企神还原日本拉面嘅味道 ! 咁啱喺办公室附近 , 今晚男友要 OT , 我就乖乖哋去买个外卖返屋企煮定等佢返嚟食啦 ! 😏😏😏 落完单好快店员就已经包好咗拉面急冻包 , 系 1 个长方形纸盒 , 唔会好重 / 好大嚿 , 要拎都好方便 😃 拉面急冻包要保持系急冻状况 , 放喺冰箱都摆到差不多 2 个星期 😲😲 ! 所以如果行经附近可以买定摆喺屋企存货 , 唔想出街嘅时候拎佢出嚟食 , 超正 👍 ! 唔洗叫外卖比运费 , 又唔洗特登落街 , 喺屋企都可以食到日本正宗拉面 😎😎 ! 另外我觉得送畀朋友都非常适合 , 疫情后大家都惯咗喺屋企煮饭或者少啲出街食 , 呢个拉面礼盒送礼得体 , 有新鲜感 , 而且价格亦都唔贵 , 只系 $98 就有 2 人前份量 , 出去食个拉面计埋加 1 , 1 个人都要 $98 喇 😉 所以呢个价钱绝对吸引 ~返到屋企急不及待打开佢 , 有开箱嘅感觉 , 入边有 2 个急冻汤包连配料 , 2 个拉面 , 2 片紫菜 , 全部都系独立包装 , 衞生干净 👍 分开两次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大
返到屋企急不及待打开佢 , 有开箱嘅感觉 , 入边有 2 个急冻汤包连配料 , 2 个拉面 , 2 片紫菜 , 全部都系独立包装 , 衞生干净 👍 分开两次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大门拉面同大门沾面各一
我今次失策 , 用咗个细煲嚟煮 , 所以要分开 2 次 , 直接放汤包入去热水大火加热 10 分钟 , 大家小心热呀 🤣 之后就渌拉面 , 1 拆开拉面包装袋超级香 , 闻落好新鲜 , 大概煮 5 - 7 分钟就搞掂啦 ~ 记住要用筷子整散 d 拉面 , 如果唔系会黐埋一旧
汤包入面有 1 片大大嘅叉烧 , 同埋 5 - 6 片荀 , 汤底一啲都唔差 , 系猪骨, 鸡骨同鱼介熬成 , 几钟意个面质 , 粗身有口感 , 都几弹牙 , 食完都够饱 ~ 我觉得同出面食嘅拉面完全一样 ! 根本就系神还原 ~ 地狱厨神都可以轻松驾驭 🤣🤣 !! 系屋企食到咁嘅质素真系惊讶 , 除咗汤面 , 大家仲可以用沾面嘅方式去品尝 , 另外自己喺屋企煮仲可以加自己钟意嘅𩠌㖭 ~
整体嚟讲 , 今次系 1 个又好玩 , 又好食嘅体验 , 大家快 d 试下 !! 🤗🤗