2021-10-03
有一日同朋友讲起沙嗲串烧 然后佢介绍我呢一间喺西环嘅🍢一口沙嗲专门店🍢 佢系采用左家传马来西亚秘方 经历过三代人相传 希望食客可以试到正宗嘅东南亚风味沙嗲串烧🤩 听朋友咁样讲完 其实一直都好想试吓喺屋企自己整串烧嚟食😝 咁今次个family gathering即刻决定试吓佢😍 佢有得拣外卖或者自取 买10盒仲有串烧专用电炉送添呀🤩 咁啱我今日去西环食嘢就顺便去自取啦🙂 串烧专用电炉小巧轻盈 拎返屋企唔会话好重要拎得好辛苦🤣 串烧亦都有保冷袋保冷 夏天拎得远既都冇话好惊啲肉变坏👍🏻 第一次食 猪牛羊鸡肉都想试下 仲要埋食串烧必备既花生酱 佢系自家制嘅 除咗原味花生酱仲有辣味花生酱 咁当然都要试埋啦🤭 打开个串烧专用电炉 果然系美观小巧 除咗烤串烧之外 佢仲有两个小盘可以将酱汁加热 同埋温度亦都可以调校 边食边烧唔惊佢冻咗又唔惊佢会烧㶶👍🏻 小盘一边放原味花生酱一边放辣味花生酱 再将串烧拎出嚟解冻 预热焗炉5分钟左右 准备好就可以开始啦🤩 呢个串烧电炉虽然小巧 但一次都可以烧到8串串烧 油烟亦唔会话好重👍🏻我先将一面烤8分钟 反转另外一面再烤5分钟 表面有少少焦焦地就好正啦😋 再将
我先将一面烤8分钟 反转另外一面再烤5分钟 表面有少少焦焦地就好正啦😋 再将花生酱放起小盘大概加热5分钟就可以喇🤤
哗🤩 真系烧得唔错 好易烧又唔惊烧㶶 串烧肉都好入味好好食😋 我觉得最好食系鸡肉同埋羊肉 再配埋花生酱真系好似起出面食咁🥲
整体来讲 今次系一个唔错嘅体验😋 屋企都食到好味串烧😌 有得玩又有得食 边烧边倾偈屋企人都食得好开心🥳 下次再去买佢啲肉又可以再烧过😝